Re: Pronájem garáže neplátci DPH
Doplňující otázka - pronájem garáže s vazbou, nebo bez vazby na nájem např. bytu či nájem kanceláře?
Podívejte se na článek "DPH - nájmy a přeúčtování služeb souvisejících s nájmy" ze dne 16.10.2017 Verlag Dashöfer
Případně "Problém s DPH u nájmu prostor a míst k parkování aut" ze dne 10. 4. 2017 portal.pohoda.cz
Jde o pronájem pouze garáže v průmyslovém areálu (tzn. není vazba na kancelář ani na byt) soukromé osobě nepodnikající.
Články jsem četla, přesto se chci raději poradit, zda to chápu správně - DPH není v těchto případech osvobozeno.
Díky
i.
Ano, vím, že nájem prostor pro parkování vozidel je vyjmut z osvobození. Takže, pokud tomu dobře rozumím, vůbec nezáleží na tom, zda nájemce, ať už plátce nebo neplátce DPH použije pronajaté parkovací prostory ke své ekonomické činnosti či jako soukromá osoba nepodnikající. Vždy by mělo být účtováno s daní...
Je tomu opravdu tak?
Děkuji
I.
Ivčo,
podle § 56a/1 ZDPH je obecně nájem nemovité věci osvobozen od DPH. Potom má smysl řešit § 56a/3 ZDPH, podle kterého se může plátce rozhodnout, že u nájmu nemovité věci JINÝM PLÁTCUM pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností uplatní DPH.
Pokud se ale dostanete v § 56a/1 ZDPH do výjimky, u Vás garáž, tak už § 56a/3 ZDPH řešit nemusíte resp. nemůžete a bude to s DPH.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 2. 2019 15:41
Dobrý den,
prosím o názor k DPH u pronájmu garáže neplátci DPH.
Běžně je nájem nemovitých věcí od DPH osvobozen, jako pronajímatel jsem plátcem DPH, proto k nájmům garáží běžně DPH plátcům účtujeme. Jsem však na vážkách, zda DPH můžu nebo povinně musím uplatnit i u neplátce DPH.
Poradíte prosím???
Děkuju za každý názor.
I.