Povinný podíl zaměstnanců se ZPS

• (neregistrovaný)

12. 12. 2005 13:42

Přemýšlím nad povinným podílem zaměstnanců se ZPS, které by jsme měli zaměstnávat. Když v lednu spočítám povinný podíl 4% a vyjde mi 12,32 zaměstnance, znamená to že máme mít v pracovním poměru 12 osob se ZPS nebo do toho počtu mám počítat i ty zaměstnance se ZPS, kteří v průběhu roku 2005 skončili prac.poměr (protože do výpočtu přepočteného počtu zam. se započítají)? Prosím o radu. Máme v současné době jen 11 zaměstnanců se ZPS v prac.poměru, jeden (byl by dvanáctý) v září skončil, a tak nevím zda povinný počet zaměstnanců se ZPS, které by jsme měli zaměstnávat, splníme.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 12. 2005 9:45

Anonymní (neregistrovaný)

Re: povinný podíl zaměstnanců se ZPS
      Rozhodující je "přepočtený stav" pracovníků, t.zn., že pracovník
      který v září odešel se samozřejmě započítává do ročního přepočteného stavu.

• 13. 12. 2005 10:10

Hanka (neregistrovaný)

Do přepočteného počtu ho započítám, to chápu. Vypočítám si roční přepočtený počet zaměstnanců (ze všech prac.poměrů v 2005) a vyjde mi číslo 308,23. Povinný podíl 4 % tedy je 12,32 osob se ZPS, které by jsme měli zaměstnávat. A jde mi o to zda těch 12 osob máme mít aktuálně v době výpočtu v prac,poměru nebo zda těch 12 osob jsme měli zaměstnávat v průběhu roku 2005. Asi nad tím moc dlouho přemýšlím a tak do toho zabředávám, ale jde mi o to zda jsme povinný podíl splnili tím, že nyní máme 11 osob se ZPS a v roce 2005 jsme zaměstnávali další dvanáctou, která však již skončila.

• 13. 12. 2005 10:26

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Vy si musíte hlavně spočítat přepočtený stav i těchto zaměstnanců. Úplně stejným způsobem, jakým spočítáte přepočtený stav pracovníků ,kteří byli v r.2005 zaměstnáni.
      Tento přepočtený porovnáte s plánovaným podílem, pokud Vám vyjde nižší, než je povinný podíl, platíte sankci.
      Z vašeho dotazu na tu 12. zaměstnankyni ,která již skončila, vyplývá,že nemůže být započtena celá,takže jestli ostatních 11 dělalo celý rok a na plný úvazek, tak vám nemůže vyjít 12 osob,ale méně.

• 13. 12. 2005 11:46

Hanka (neregistrovaný)

Paní Jiřino, můžete mi prosím ještě vysvětlit jak spočítám přepočtený stav zaměstnanců se ZPS jak mi radíte v první větě? Výpočet povinného podílu (i přepočtený stav pracovníků za r. 2005) provádím ve mzdovém programu.

• 13. 12. 2005 15:29

Anonymní (neregistrovaný)

Jak se počítá přepočtený stav budete mít na formuláři od úřadu práce. Jen nezapomeňte, že pokud máte člověka se ZTP/P, počítá se třikrát.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).