Re: Prodej vozidla - OSVČ paušální plátc
>>Dobrý den, rád bych požádal o radu. Mám OSVČ jako
>>vedlejší příjem, jsem plátce DPH, výdaje paušálem
>>(60%).
>>Potřebuji radu jak se řeší tato příkladová situace:
>>V roce 2019 koupím auto na Ičo v hodnotě 500 000 Kč
>>bez DPH, odečtu si DPH (105 000 Kč). V roce 2021 se
>>rozhodnu vůz prodat za cenu 300 000 Kč bez DPH (DPH 63
>>000
>>Kč odvedu).
>>
>>A teď co mě zajímá: jelikož vystavím fakturu na
>>300tis
>>Kč bez DPH, musím částku 300 000 Kč na konci roku
>>zahrnout do daně z příjmu?
>Ano, je to příjem podle §7.
>
>Auto před prodejem lze vyřadit do osobního užívání,
>vypořádat DPH a pak prodat pod § 10 (bez SP a ZP).
Dle mého názoru výše uvedené informace popisují situaci, kdy poplatník vede daňovou evidenci a uplatňuje skutečné výdaje nebo vede účetnictví a uplatňuje skutečné náklady, nebo vede účetnictví a současně uplatňuje pro potřeby výpočtu daně z příjmu FO výdaje procentem z příjmů podle § 7 odst. 7) ZDP. A má majetek, zařazený v "obchodním" majetku podle § 4 ost. 4) ZDP.
Pokud v roce pořízení vozidla a v letech následujících uplatňujete k příjmům dle § 7 ZDP výdaje procentem z příjmů podle § 7 odst. 7) ZDP, tak nemáte "obchodní" majetek podle § 4 ost. 4) ZDP.
V tom případě nejdříve budete zkoumat, zda je příjem z prodeje majetku od daně z příjmu FO "osvobozený" podle § 4 odst. 1) písm. c) ZDP. Pokud se bude jednat o příjem od daně osvobozený, tak ho nebudete zahrnovat do příjmů, ze kterých se bude odvádět daň z příjmu fyzických osob.
PS. Nic takového jako "paušální plátce" v Zákonu o daních z příjmů nenajdete. Ani tam nenajdete "výdaje paušálem". Najdete tam Daň stanovenou paušální částkou, paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem, paušální náhradu výdajů spojených s výkonem funkce prezidenta, ale "paušálního plátce" ani "výdaje paušálem" ne. Vzhledem k tomu, co nás v budoucnu čeká s možnými "paušálními" platbami by bylo vhodné, abychom nazývali věci pravými jmény.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
18. 2. 2019 8:49
Dobrý den, rád bych požádal o radu. Mám OSVČ jako vedlejší příjem, jsem plátce DPH, výdaje paušálem (60%). Potřebuji radu jak se řeší tato příkladová situace:
V roce 2019 koupím auto na Ičo v hodnotě 500 000 Kč bez DPH, odečtu si DPH (105 000 Kč). V roce 2021 se rozhodnu vůz prodat za cenu 300 000 Kč bez DPH (DPH 63 000 Kč odvedu).
A teď co mě zajímá: jelikož vystavím fakturu na 300tis Kč bez DPH, musím částku 300 000 Kč na konci roku zahrnout do daně z příjmu?
Já doufám, že ne,jelikož pak bych vlastně zaplatil skoro stejnou částku jako bylo původní DPH při nákupu. Děkuji za radu. M.