Moc Vám děkuji.
Na OSSZ ještě něco zasílám? Záznam o úrazu jsem již zasílala spolu s RDPN, děkuji.
Neuvádíte, který formulář záznamu o úrazu jste zaslala. Proto pro jistotu upřesňuji, vyplněný formulář záznam o úrazu podle nařízení vlády č. 201/2010 Sb. (formulář, který se sepisuje o pracovním úrazu pro OIP atd.) se nemá na OSSZ zasílat - jedná se o porušení souladu s GDPR. Musí se použít jejich formulář, který však má zaslat zaměstnanec, nikoliv zaměstnavatel.
Té Kooperativy jsem si všiml později. Omlouvám se.
Jinak platí, to co jsem již uvedl. Ten formulář, co vám nechal pán z BOZP s pravděpodobností hraničící s jistotou bude formulář, který se na sociálku nezasílá. Nevím, zda vy, nebo kdo jiný bude zasílat papíry Kooperativě. Té musí být s ostatními doklady zaslán i jeden výtisk záznamu o úrazu podle NV č. 201/2010 Sb., tedy pravděpodobně ten, co vám dal pán z BOZP.
Neuvádíte, o jaký konkrétní formulář se jedná. Dovozuji, že se jedná o formulář pro výpočet náhrady ztráty na výdělku z důvodu pracovního úrazu. Není však uvedeno, zda Kooperativy nebo České pojišťovny.
V každém případě je nejprve nutné zajistit vyplnění OSSZ. Poté dopočítat výši náhrady ztráty na výdělku, včetně případně vyplacených záloh. Následovat by měl výpočet celkové náhrady škody a nemajetkové újmy utrpěných z důvodu pracovního úrazu (výpočet bolestného, náklady na léčení, věcná škoda), včetně případného krácení náhrady (nevím, zda budete dělat vy nebo někdo jiný, např. OZO v prevenci rizik (technik BOZP). Po zjištění výše celkové náhrady je možné zvolit jednu ze dvou alternativ - požádat pojišťovnu o přímé uhrazení poškozenému, nebo vyplatit poškozenému a požádat pojišťovnu o refundaci.
A ještě se zeptám, když pojišťovna vyplatí zaměstnanci ztrátu na výdělku, zaměstnavatel nemůže provést roční zúčtování... Zaměstnanec byl ve zkušební době propuštěn, vystavila jsem mu Potvrzení o zdanitelných příjmech, zde tedy neuvádím nic?
Myslet si nato bude muset sám zaměstnanec? Mám povinnost jej upozornit, že bude muset zpracovat DAP?
Povinnost upozornit zaměstnance na to, že bude muset podat daňové přiznání nemáte. Já osobně doporučuji, aby to zaměstnavatel provedl. Je to jakási vstřícnost vůči zaměstnanci, zvláště v případě, je-li léta zvyklý, že mu to zaměstnavatel provádí. Vhodné je uvést i to, že zdanění se týká pouze náhrady ušlého výdělku, nikoliv ostatních náhrad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2019 13:44
Zdravím,
vyplňuji tento formulář prvně a prosím o radu.
Bod 4 vyplňuje OSSZ?
Bod 5 a) průměr. hod. výdělek x denní pracovní doba?
b) výpočet "a" x změškané pracovní hodiny?
Bod 6 - tam vypíšu normálně náhradu, jak když se počítá zaměstnancům při nemoci?
Bod 7? Jak zjistím, pokud bod 4 vyplňuje OSSZ? Musím první zaslat na OSSZ a potom dovyplnit zbytek?
Náhradu vyplatí přímo pojišťovna nebo pošleme zaměstnanci my a pojišťovna proplatí nám?
Děkuji.