Pokud byl byt koupen na r.č. a nebyl dán do majetku právničky. Pak bych přijaté nájemné posuzovala jako příjem dle § 9 a do výdajů bych dala odpisy buď za prosinec a daňově za celý rok. O koupi bytu bych v daňové evidenci vůbec neúčtovala a ev. platbu bych dala jako osobní spotřebu či jiný výdaj neovlivňující zisk.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2019 20:59
Dobrý den,
prosím zkušené o pomoc. Účtuji v DE advokátní činnost jedné právničky. V příjmech má tedy vesměs právní činnosti. V roce 2018 koupila byt, který od 12/2018 pronajímá. Byt koupila asi za 1,5mil Kč. Kupní smlouvu jsem neviděla, ale evidentně to nekoupila do firmy, ale na své RČ. Paní má účet u banky, kde právě platba bytu proběhla. Zaúčtovala jsem jako osobní spotřeba- je to dobře? Příjem bytu (nájemné) jsem dala do příjmů (prodej služeb) a teď nevím, jestli si může do výdajů dát třeba i odpisy za nemovitost v poměrné výši? nebo nemůžu?
děkuji za jakoukoliv pomoc a radu :)