Pokud byl byt koupen na r.č. a nebyl dán do majetku právničky. Pak bych přijaté nájemné posuzovala jako příjem dle § 9 a do výdajů bych dala odpisy buď za prosinec a daňově za celý rok. O koupi bytu bych v daňové evidenci vůbec neúčtovala a ev. platbu bych dala jako osobní spotřebu či jiný výdaj neovlivňující zisk.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
14. 3. 2019 20:59
Dobrý den,
prosím zkušené o pomoc. Účtuji v DE advokátní činnost jedné právničky. V příjmech má tedy vesměs právní činnosti. V roce 2018 koupila byt, který od 12/2018 pronajímá. Byt koupila asi za 1,5mil Kč. Kupní smlouvu jsem neviděla, ale evidentně to nekoupila do firmy, ale na své RČ. Paní má účet u banky, kde právě platba bytu proběhla. Zaúčtovala jsem jako osobní spotřeba- je to dobře? Příjem bytu (nájemné) jsem dala do příjmů (prodej služeb) a teď nevím, jestli si může do výdajů dát třeba i odpisy za nemovitost v poměrné výši? nebo nemůžu?
děkuji za jakoukoliv pomoc a radu :)