Nárok bude za každých 21 "odpracovaných " dní na 1/12, takže do 22.3., to činí 2/12 celoroční výměry.
A já se domnívám, že nevznikne. Pokud by ty 4 dny byly ze staré dovolená, pak by vznikl celoroční nárok. Ale ve chvíli kdy začala začne čerpat ŘD z r. 2019, tak ještě není splněna podmínka 60 odpracovaných směn a nárok bude za odpracované dny 2/12. Samozřejmě se zaměstnavatel může odchýlit ve prospěch zaměstnance.
Z důvodu MD bude započteno 59 dnů, poté začne čerpat dovolenou (z loňského roku jí žádná nezbyla). V okamžiku nástupu na dovolenou se jedná o dovolenou za odpracované dny v rozsahu 2/12.
59 + 4 = 63 = nárok na dovolenou za kalendářní rok nebo její poměrnou část naplněn = odpověď na dotaz.
V dalším je možné řešit ČERPÁNÍ této dovolené, zde přicházejí v úvahu 2 možnosti:
1. Nárok na celoroční výměru vznikne v budoucnu, nikoliv ke dni nástupu na dovolenou - zaměstnavatel umožní čerpat jen 4 dny, zbytek zaměstnankyně dočerpá po skončení MD či RD.
2. Zaměstnavatel umožní čerpání celoročního nároku, i když v okamžiku nástupu na dovolenou tento celoroční nárok ještě nevznikl (postup podle § 217 odst. 2 ZP). Předpoklad pro vznikl celoročního nároku zde je - stačí čerpat 1 den dovolené (nebo nastoupit na 1 den do zaměstnání).
Budu předpokládat, že začne po vyčerpání D čerpat rodičovskou dovolenou. Na konci roku 2019 bude pro nárok na dovolenou "odpracováno" čerpáním MD 59 dnů, a další 4 dny budou "odpracovány" čerpáním 4 dnů dovolené.
Celkem bude za 2019 odpracováno víc jak 60 dnů. Jaký tedy bude nárok na dovolenou za rok 2019?
Čerpané 4 dny se nebudou počítat a nebo bude nárok na 25 dnů, ale krácený o čerpání RD?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2019 9:47
Dobrý den, 22.3.2019 mi končí PPM. Chtěla bych se zeptat, na kolik dní řádné dovolené mám nárok za letošní rok,kdybych chtěla dovolenou čerpat po ukonční PPM? Celkový nárok za kalendářní rok činí 25 dní řádné dovolené u zaměstnavatele. Děkuji za odpověď.