Re: Služba nebo nehmotný majetek?
Před několika dny jsem odpovídala na podobný dotaz.
Podle názoru Ing.Kelblové z ministerstva financí:
- v případě, že se jedná o externí náklady na certifikaci, je to nehmotný majetek
- v případě, že se jedná o interní náklady na certifikaci (není to moc běžné), neúčtuje se o tom, nehmotným majetkem je pak pouze právo k užívání certifikátu (to samotné bývá pod 60tis.)
V naší firmě - certifikace ISO byla provedena externí firmou, všechny náklady (vč.práva k užívání) jsem zaúčtovala na 04x a pak 01x/04x a časově odepisuji 3 roky (máme právo k užívání ISA na 3 roky, po třech letech budeme mít zase audit na ISO).
Dano moc vám děkuji, jsem moc ráda, že se našel někdo, kdo o tom něco ví :-)
Ještě prosím vás nebo někoho laskavého o vyjádření k těmto otázkám -ty odpisy se budou řídit dobou, na jakou je právo k užívání? Také to zatím účtuji na 041 - ale co když to letos nebude dokončené, jakým způsobem dostanu alespoň část do nákladů?
Především se podívejte na datum vydání odpovědi na dotaz. Pokud by se jednalo zhruba o rok 1998, odpovídalo by to tehdejším názorům. Toto bylo už před několika lety překonáno a jedná se o běžný provozní náklad nebo časové rozlišení na dobu platnosti certifikátu.
Nehmotný majetek může vzniknout pouze v případě, že v souvislosti s certifikací je pořizován nehmotný majetek, jakožto součást certifikace (např. nějaký náročnější SW).
Ne, skutečně to písemně nemám. Ing.Kelblová na to reagovala tak, že zákon o daních z příjmů to neřeší, tzn. musíme se řídit účetnictvím a podle předpisů o účetnictví je to nehmotným majetkem. Musím se přiznat, že jsem hledala, ale ani ve vyhlášce ani ve standardech jsem certifikaci v nehmotné majetku nenašla (jako příklad)...
Re: Co na to Pája??
Pokud chcete slyšet i názor nevímjak dobrého DP:
Náklady na certifikaci představují daňově účinný náklad. Pokud je nakoupen v rámci certifkace nějaký majetek, vzniká majetek (hmotný, nehmotný). Náklad na certifikát - buď jednorázový náklad nebo časové rozlišení na dobu platnosti certifikátu.
Re: Co na to Pája??
V minulosti jsem také účtovala ISO, sháněla jsem informace kde se dalo a výklad byl vesměs takovýto:
Náklady na přípravnou fázi (konzultace, předcertifikační audity) jsou posuzovány jako běžný provozní výdaj a měly by se proúčtovat do nákladů roku, ve kterém vznikly - jejich využití je čerpáno v jednom zdaň.období.
Náklady na vydání certifikátu jsou určeny pro víceleté období a měly by se tedy na ten určitý počet let časově rozlišit.
Účtování o pořízení hmotného či nehmotného majetku by přicházelo v úvahu pouze tehdy, pokud by byl za účelem získání certifikátu nakoupen (např.stroje, výrobní technologe, organizační postupy, atd.).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 12. 2005 14:41
Moc prosím o radu: náklady na certifikaci ISO, které firma získá, mám zaúčtovat jako službu, nebo jako nehmotný majetek? Jedná se o certifikát na speciální službu - jak dlouho byste odepisovali?