Dobrý den. Dotace na pořízení dlouhodobého hmotného majetku bude zřejmě osvobozena od daně podle § 4/1/u) ZDP, takže bych dotaci dala do nedaňových příjmů. Tyto dotace snižují vstupní cenu majetku (§ 29 ZDP). Jestliže dotace plně pokryla cenu vybavení, tak jej zařaďte do dlouhodobého majetku v ceně 0,- Kč a na kartu majetku si udělejte poznámku o výši dotace.
Pokud by byla cena majetku 1,8 mil. Kč a dotace 1,5 mil. Kč, tak budete odpisovat ze vstupní ceny 300 tis. Kč, tj. z částky, kterou nepokryla dotace. Úhrady faktur za DHM jsou vždy nedaňové, cena majetku vstoupí do daní až při odpisování.
JankaV
Newbie
*
Soukromá zpráva (Offline)
Uvedený program neznám. Můj SW mi dovoluje tutu cestu: přes interní doklady uhradím závazek za stroj a zároveň vytvořím dluh na "účtu" pro úvěry. Tato operace je bez zápisu položek do peněžního deníku. Jde pouze o operaci na úhradu závazku a vytvoření "zůstatku úvěru". Splátky jistiny pak umazávají dluh z úvěru. Úvěr tedy nenavádím do závazků, zůstatek tvořím až úhradou závazku za stroj.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2019 16:19
Dobrý den, prosím o radu mám program MRP K/S a vedu daňovou evidenci, potřebuji zaplatit fakturu za prac.stroj úvěrem, úvěr si napíši do závazků, ale jak uhradím fakturu je to 500000,- Kč, děkuji za radu