SP odhlásíte ke 30.6. a tímto datem ukončíte i ELDP, tady nemoc už nevykazujete (předpokládám, že již hradí OSSZ). ZP musíte odhlásit kódem "N" a ukončení nemoci kódem "K". Pokud Vám donese lístky na peníze, tak samozřejmě posílejte vždy ke konci měsíce, ale zaměstnanec není povinen vám je dávat - může si je předávat sám. Určitě si hlídejte ukončení nemoci, já to řeším i dotazem na příslušnou OSSZ.
Na ZP se odhlásí kódem O 30.6.2019 a zároveň na další řádek se může nahlásit kódem N. Pokud se to takto udělá, musí se následně sledovat konec PN a nahlásit po skončení PN kódem K.
Vzhledem k tomu, že onen člověk nemusí lístky na peníze a ukončení posílat přes bývalého zaměstnavatele, nemusí se zaměstnavatel ani dozvědět o konci a nenahlásí ukončení PN kódem K a na ZP bude vinou zaměstnavatele veden stále v evidenci lidí, za které je plátcem ZP stát.
Lepší je odhlásit pouze kódem O a poradit mu, aby se na ZP sám došel s dokladem, že pobírá nemocenské dávky, sám nahlásit.
Velice děkuji. Nebyla jsem si jistá, zda mám povinnost sledovat konec nemocenské, proto ta otázka. Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 6. 2019 8:59
Dobrý den. Prosím o pomoc. Zam-ec podal výpověď. PP skončí 30.6. Celou VD promarodil. Nemoc pokračuje. Normálně odhlásím na SP a ZP? Kód "O" nebo "N"? Jak ELDP? Mám vystavit nebo až po skončení nemoci? Lístky na peníze posílat až do skončení nemocenské? Na co si dát pozor? Děkuji