dobrý den,
fakturu zaúčtovat k 30.6. (do nákladů, neuplatněné DPH), samotné DPH si nárokovat k 3.7.
Záleží, jaký používáte program, já tu mám přímo v programu při účtování přijatých faktur extra DUZP a potom datum vystavení daňového dokladu a samo mi to proúčtuje neuplatněné DPH.
Záleží také na tom, jak to máte zavedené u vás ve firmě, např. jestli sledujete náklady po měsících, čtvrtletích atd. Já takové faktury běžně účtuji až do měsíce, ve kterém došla, jen DUZP pro kontrolní hlášení je podle data na faktuře (např. zaúčtovat 3.7., DUZP 30.6. Nebo to jde v našem programu i obráceně, když potřebuji např. kvůli stavu skladu naúčtovat podle DUZP, tak mám možnost zadat datum pro uplatnění DPH pozdější. Program si to už sám přebere.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 7. 2019 9:50
Dobrý den, nákladová faktura s DUZP 30. 6. 2019, přišla dnes. Jak správně zaúčtovat? Mohu ji do účetnictví v rámci nákladů zahrnout až k 3. 7. s tím, že datum DUZP je 30. 6. a já si nárokuji DPH 3. 7. nebo ji i do nákladů musím proúčtovat k 30. 6. ? Předem děkuji, trochu se v těch datech ztrácím.