Re: Student zaměstnaný na dohodu
Ale ne, buď to popletl ten, co Vám to říkal, nebo jste to špatně pochopila. V dohodách o provedení práce se zatím nic nezměnilo. Stále platí, že DOPP lze sjednat, pokud rozsah hodin, předpokládaných k provedení té práce, nepřesáhne u téhož zaměstnavatele a téhož zaměstnance 100 v kalendářním roce. Může jít i o více dohod u téhož zaměstnance a téhož zaměstnavatele v roce, ale součet hodin všech těchto dohod nesmí přesáhnout 100. U jiného zaměstnavatele zase může mít tentýž člověk dalších 100 hodin atd. Musí jít o dohodu typu - smluvil provedení úkolu - provedl a odevzdal - skončil. A pak třeba další měsíc znovu. Odměna je smluvní, není omezena. (Mimochodem, student podepíše prohlášení, doloží potvrzení o studiu a může uplatňovat 4120 Kč nezdaněných).
Z DOPP SE NIKDY NEODVÁDÍ POJIŠTĚNÍ.
Omyl vznikl z toho, že zákon o zaměstnanosti stanovil, že pracovní agentury už nesmí najímat nikoho na dohodu o provedení práce. Takže musí vzít zájemce třeba na dohodu o pracovní činnosti, ze které se pojištění odvádí - a firmám je pak pochopitelně nabízejí o to dráž.
Pokud ale člověk (nejde jen o studenta) si sjedná s firmou sám DOPP, pak všechno zůstává při starém.
Re: Student zaměstnaný na dohodu
Doba, kdy pracují na DOPP se nemůže započítat pro účely určování podpory v nezaměstnanosti, právě proto, že se z toho neodvání pojištění (ve kterém je část na státní politiku zaměstnanosti). Student, který dostudoval a nesehnal práci, musí dát dohromady tuším rok činnosti, ze které platil pojištění, v předchozích 3 letech, aby měl nárok na podporu. Což je hrozná volovina, protože např. středoškolák to nedá dohromady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 12. 2005 15:30
Může mi někdo prosím poradit? Bylo mi řečeno, že se od letošního roku SE musí za studenty odvádět sociální a zdravotní pojištění, že už za ně stát neplatí, pokud jsou zaměstnaní i na dohodu o provedení práce. Jedná se mi o případ, kdy student je zaměstnán na dohodu o provedení práce a nedosahuje 100 hodin ročně ani 5.000,- Kč za měsíc. Musí za něj nezisková organizace odvádět SP a ZP? Já si myslím, že ne. Ale bylo mi řečeno, že je to novinka, ale nemohu nikde najít v zákonech, kde by toto bylo uvedeno. PROSÍM O RADU, PŘÍPADNĚ JAKÉHO ZÁKONU SE MÁM DRŽET.