Dobrý den, počítám to tak, že hodinový průměr vynásobím týdenním počtem hodin (např. 40), dále vynásobím průměrným počtem týdnů v měsíci (tj. koeficient 4,348) x 2 (měsíce). Tato náhrada mzdy NENÍ odstupné a podléhá odvodu SP i ZP. V Pohodě dávám do hrubé do Zdanitelných náhrad, tak se načte i do vym. základů pro zákonné pojistné.
Ověřte si, zda se zaměstnancem nebyla sjednána delší než dvouměsíční výpovědní doba. Úroky z prodlení jste zaplatili?
Dobrý večer, on dal zaměstnanec sám výpověď ,jak jsem psala, že mu zaměstnavatel nevyplatil včas mzdu za listopad.
Tak počítáme dvouměsíční výpovědní dobu. Ještě prosím, jaké úroky myslíte?
Teď jsem napsala tomu zaměstanaci, kterého se to týká, že se odvádí SP a ZP, tak se divil. Oni mu to spočítali dobře(i se ZP a SP a daní), on si myslel, žeto mají špatně a chtěl po nich ještě asi 17tis.Kč. Ono ze 109 481,- Kč jsou ty odvody znát.
Dobeý den. On mu to zaměstnavatel již vyplatil , srazil mu ZP a SP a daň. Ono se mu to zdálo málo, protože si myslel, že mu nemají srážet ZP a SP, pouze 15% daň. Spočítala jsem to a oni mu to vyplatili v pořádku. Oni byli povinni mu to vyplatit (§56,odst.2 zákoníku práce). Moc jste mi pomohl(-a-) s tím, že u náhrady mzdy se musí odvést ZP a SP. Hezký den a děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 7. 2019 17:39
Dobrý den, prosím o radu: Zaměstnanec podal zaměstnavateli "Okamžité zrušení pracovního poměru z důvodu nevyplacení mzdy
ke dni 17.1.2019. Zamětnavatel nevyplatil zaměstnanci mzdu za měsíc listopad )vyplatil až po podání okamžitého zrušení prac.poměru. Zaměstanec má nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného měsíčního výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby (§56, odst.2 zákonílu práce). Rozumím tomu správně, že je zaměstnavatel povinnen zaplatit zaměstanci náhradu mzdy , která odpovídá délce výpovědní doby (tj. 2 měsíce). Spočítám prům.hr.mzdu za poslední čtvrtletí, odečtu 15% daň a zaměstnace by měl dostat vyplaceno 2xprům.měs.výdělek. Je to takto správně? Děkuji za odpověď.