Re: Dědictví - notářský zápis
*** Já Vám na tohle, bohužel, nedokážu odpovědět - neznám ten systém, jakým je to přidělováno - snad někdo další ***
O úmrtí Vašeho rodiče se dozví soud v místě, kde měl trvalé bydliště. Soud by měl vyvěsit oznámení o úmrtí na úřední desce na dobu asi 6-ti týdnů /nevím to přesně/, aby se mohli přihlásit případní věřitelé. Po této době pověří soud konáním ve věci dědického řízení notáře, kterého sám vybere. Tento notář Vás obešle předvoláním k předběžnému šetření, ve kterém si přečtete, co se od Vás bude chtít.Až bude věc u notáře vyřízena, vrátí ji soudu, který vydá konečné usnesení. Připravte se na to, že celé řízení bude trvat minimálně půl roku. Dobrá rada na závěr: jestli máte právo disponovat s účtem zemřelého rodiče, tak ho rychle využijte /i když byste neměla/, peněžní ústav se oficiálně dozví o úmrtí svého klienta až když se ho notář bude dotazovat na přesný stav účtu ke dni úmrtí.
ten kdo vypravoval a zařizoval pohřeb bude notářem vyzván k zahájení dědického řízení a poskytne prvotní informace o zemřelém, zda měl dle jeho informací děti,sourozence a pod. to je součástí jednání,které vyřizovatel pohřbu bude notáři sdělovat...takže otázkou je,kdo vyřizoval pohřeb ve Vašem případě?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 12. 2005 19:22
Zajímalo by mě, co mám dělat, když mi umřel jediný rodič a jsem dědicem a mám jednoho sourozence. Co se bude dít dál? Musím kontaktovat soud, právníka nebo notáře? Nebo mě někdo bude kontaktovat ze soudu nebo notář, aby se sepsala dědická dohoda?
Děkuji.
Karla