Dobrý den,
hned na úvod podotýkám, že právník nejsem. Jsem ale pronajímatel.
Inflační doložka je dnes běžnou součástí nájemních smluv. Pokud v původní smlouvě nebyla, proto se ji pronajímatel snaží smluvně dohodnout.
Pouze pokud není sjednána inflační doložka, může pronajímatel navrhnout navýšení nájmu s uvedeným limitem.
Je otázka, do jaké míry by byl pronajímatel ochoten se soudit o zvýšení nájmu, pokud byste s jeho návrhem na navýšení nesouhlasila. Pokud je nájem oproti dnešním běžným nájemním cenám výrazně nižší, pak je možné, že ano.
V § 2285 není uvedeno, že by se vztahoval jen na určitý typ smlouvy.
Pronajímatel Vám nemůže jednostranně nájemné zvýšit, musíte s tím souhlasit. Řeší to § 2249 NOZ. Pokud však do 2 měsíců písemně neodsouhlasíte návrh pronajímatele na zvýšení nájmu, může se obrátit na soud. Dokud soud nerozhodne, platíte původní nájemné.
V § 2249 je uvedeno, že toto pravidlo na zvýšení nájemného s max. 20% navýšením platí "neujednají-li si strany zvyšování nájemného", tedy obojí je vyloučené.
Jednorázově již navýšil o 20%, na tom jsme se dohodli a to již platím.
Proč tedy pronajímatelé usilují o inflační doložku? V čem je lepší než navyšování dle § 2249 NOZ?
Dle mého názoru není pro pronajímatele výhodná, nedosáhne 20 % za 3 roky, možná 3% ročně, to je 9 % za roky. Nebo jak tomu mám rozumět? Můžete mi to prosím vysvětlit? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 7. 2019 22:08
Dobrý den, prosím poradil by někdo s novou nájemní smlouvou?
Mám 20 let nájemní smlouvu na dobu neurčitou, pronajímatel navrhl podepsat novou smlouvu. Poradíte mi podepsat novou nebo nepodepsat?
1.) Pronajímatel v nové nájemní smlouvě na dobu neurčitou uvádí, že může každoročně k výr. dni smlouvy zvýšit nájemné o inflaci.
Znamená to tedy, že může navyšovat nájem jen o inflaci? Nebo že může navýšit o inflaci + navíc navýšit za poslední tři roky až do 20% nájmu?
2.) Uvádí, že smlouvy vylučuje § 2285 – Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.
Nevztahuje se toto, ale jen ke smlouvě na dobu určitou nebo jak tomu mám rozumět?
Děkuji za radu.