Ale prosím Vás, oni to ti zaměstnanci neví, že mají kvůli otcovské požádat o rodičovskou dovolenou. Berou to jako nemocenskou nebo ošetřovačku, prostě že mají tu dobu omluvenou tou otcovskou.
Nechejte ho napsat žádost o rodičovskou na tu dobu a klidně teď nahlaste na ZP M a U. Taky to hlásím pozadu (doklady se ke mně dostanou třeba až po skončení měsíce).
S tou srážkou ZP při nedosažení minimální mzdy (když má např. to neplac.volno) Vás ale opravím - celé by to muselo být sraženo jemu, nelze se dohodnout jinak.
Vaše odpověď je špatná.
1. Žádost o RD může být i ústní.
2. Platba pojistného na ZP se neřídí ZP, ale jedná se o občanskoprávní vztah. Povinnost doplatku sice svědčí zaměstnanci, ale smluvní strany mohou využít řadu smluvních institutů, které umožní doplatek zaměstnavatelem.
Asi tak.
Ad 1) třeba může být ústní, ale chci pak vidět tu účetní, jak při kontrole dokazuje kontrolním pracovníkům zdravotní pojišťovny, pokud by napadlo se v tomto vrtat, že fakt o rodičovskou na těch 7 dní požádal.
Ad 2) Nerozumím, co jste myslela tím "platba pojistného na ZP se neřídí ZP". Platba pojistného na ZP se řídí Zákonem 592/1992, viz par. 3 odst. 10.
Třeba se ozve nějaká finanční účetní, daňař a vysvětlí důsledky z hlediska daňového jak u zaměstnance tak u zaměstnavatele v případě, že by tento zaplatil zp , které mělo být sraženo zaměstnanci, aniž by mu ho srazil.
Moc vám všem děkuji za příspěvky. Rozhodla jsem se, že zkusím zaměstnance nahlásit na rodičovskou na ZP takto zpětně, pokud nám to ZP uzná, sepíši si s ním žádost o rodičovskou dovolenou na požadované datum.
Pokud by se zpětným nahlášením byl na pojišťovně problém, pak to asi papírově celé naúčtuji zaměstnanci a doplatím mu to holt ze svého :-/ Par. 3 odst. 10. Zákon 592/1992, chápu tak, že buď doplatek platí celý zaměstnanec nebo zaměstnavatel, nic mezi?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 8. 2019 15:15
Dobrý den,
prosím o konzultaci. Zaměstnanci se minulý měsíc narodilo dítě, bral si volno na otcovskou poporodní péči a zařídila jsem mu žádost u OSSZ na dávku otcovské popor. péče. Je zaměstnaný na minimálku. Řeším odvod zdravotního pojištění. Co jsem si načetla, tak z hlediska zákoníku práce se v podstatě jedná o neplacené volno a je třeba doplatit ZP do minimální výše nebo musí zaměstnanec požádat u zaměstnavatele na dobu poporodní péče o rodičovskou dovolenou a zaměstnavatel musí na tuto dobu (tj. 5 pracovních dní) zaměstnance na zdrav. pojišťovně nahlásit na rodičovskou dovolenou a pak ho zase z rodičovské odhlásit. Vzhledem k tomu, že zaměstnanec si nepožádal o rodičovskou dovolenou a už jsme propásli termín oznámení ZP, tak jsem se rozhodli jít cestou "neplaceného volna".
Postup v Personalistice v Pohodě:
- v záložce "Nepřítomnost" nastavena "Otcovská poporodní péče"
- v záložce "Daně a pojistné" nastaveno "Platit doplatky do min. zdrav. poj." - při neplaceném volnu by doplatek měl celý platit - zaměstnanec, ale domluvili jsme se se s ním na klasickém poměru 1/3 zaměstnanec a 2/3 zaměstnavatel.
- v záložce "Čistá mzda" doplněna částka pro min. vyměřovací základ pro ZP
Je tento postup možný?
Děkuji.