Toto je špatná odpověď.
Pokles příjmu při další pracovní neschopnosti je další škodou, která se musí posuzovat a nahrazovat samostatně.
Výše náhrady po dobu další PN záleží na tom, zda zaměstnanci před jejím vznikem náležela náhrada za ztrátu na výdělku po skončení PN (té předešlé). Pokud nenáležela, použije se nový průměr ze skutečného výdělku.
V případě, že náhrada za ztrátu na výdělku po skončení PN náležela, při výpočtu nového průměru se vezme v úvahu i tato náhrada.
Měla jsem stejný případ jako tazatelka. Na Kooperativu jsem podala písemný dotaz, jaký mám použít průměr a bylo mi odepsáno, že mám použít stejný průměr jako u první nemoci. Tazatelce doporučuji, ať si taky podá na pojišťovnu dotaz a ten si založí k výpočtu.
A paní Aion požádám, aby uvedla v jakém paragrafu našla oporu pro své tvrzení. Děkuji.
I když nejsem Aion, tak uvádím: "Náhrada za ztrátu na výdělku podle odstavce 1 přísluší zaměstnanci i při jeho další pracovní neschopnosti z důvodu téhož pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Průměrným výdělkem před vznikem škody podle věty první je průměrný výdělek zaměstnance před vznikem této další škody. Jestliže před vznikem této další škody příslušela zaměstnanci náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, náhrada za ztrátu na výdělku podle odstavce 1 se zaměstnanci poskytne do výše částky, do které by mu příslušela náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, kdyby nebyl neschopen práce." - § 271a odst. 2 zákoníku práce.
Omlouvám se, dnes se nějak pomaleji rozbíhám - můžete mně polopatě vysvětlit tu větu "Průměrným výdělkem před vznikem škody podle věty první (tzn. před tou druhou neschopností) je průměrný výdělek zaměstnance PŘED VZNIKEM této další škody"?
Jaký průměrný hodinový výdělek se tedy použije? Ten, který má zaměstnanec ve dni PŘEDE DNEM začátku této druhé neschopnosti? Nebo ten, který má V DEN začátku této druhé neschopnosti? Nebo ten původní, se kterým bylo počítáno při odškodnění u první neschopnosti?
Já jenom doplním, že škodou je pokles na výdělku, v tomto případě z důvodu další dočasné PN, nikoliv samotný pracovní úraz.
Jak cituje p. Neugebauer, ve větě druhé odst. 2 § 271a ZP se uvádí, že průměrným výdělkem před vznikem škody je průměrný výdělek zaměstnance před vznikem této další škody.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 8. 2019 12:21
Prosím, mám dotaz.Náš zaměstnanec měl prac.úraz.Došlo k odškodnění Č.poj.
PN byla ukončena.Poté zam.čerpal dovolenou. V září má další operaci v souv.s PÚ.
S další prac.nesch. budu počítat ztrátu na výdělku s původním prům.hr.hod.výdělkem
nebo s novým?
Děkuji za odpověď.