Ochranná lhůta 180 dnů znamená, že budete mít nárok na PPM, pokud na ni nastoupíte do 180 dnů po skončení zaměstnání. Nastupuje se v rozmezí 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu. Ten určí lékař, ale vzhledem k tomu, že váš PP končí už 31.8. (nikoliv 30.8.), tak se obávám, že se tam nevejdete.
Ochranná lhůta z nového zaměstnání by byla tolik dnů, kolik dnů by trval PP. Je možné, že zaměstnavatel zruší PP ve zkušební době, až se o vašem těhotenství dozví. To ovšem závisí na mnoha okolnostech.
Nepíšete, jestli vaše současná nemoc je dlouhodobého charakteru. Pokud ano, nemocenskou budete dostávat i po skončení PP.
Jestliže váš nový PP skončí, můžete se přihlásit na ÚP a požádat o podporu v nezaměstnanosti, která by se ve vašem případě vyplácela 5 měsíců. Potom byste sice už podporu nedostávala, ale stát by za vás dál platil zdravotní pojištění.
Sociální pojištění si platit nemusíte, když nebudete mít příjem. V době, kdy nebudete mít zaměstnání, nebudete nemocensky ani důchodově pojištěná.
Po narození dítěte si požádáte o vyplácení rodičovského příspěvku.
Mockrát děkuji za vyčerpávající odpověď.
Marodím se zádama, 16 h denně v práci udělalo svoje, nicméně teď řešíme s přítelem že se do té ochranné lhůty asi opravdu nevejdu. Tzn že když budu i nadále pokračovat v neschopence a pak bych si až těch 56 dní před porodem zažádala o mateřskou, tak ji kvůli té ochranné lhůťe která mi nevyjde byť o 1 den nedostanu? Počítám že jsem tk v 6 týdnu, lékař má dovolenou tak budu chytřejší až příští týden až to budu vědět přesně...
Vždyť ještě nezná předpokládaný den porodu a tím pádem ještě nemůže zjistit, jestli by nástup na PPM stihla v ochranné lhůtě. Nastoupí jinam, tam jí ukončí poměr ve zkušební době a co pak?
I když - nenadstavuje se náhodou v takovém případě krátká ochranná lhůta z dalšího zaměstnání o tu nevyužitou ochrannou lhůtu z prvního zaměstnání?
Počátek PPM může být mezi 56 až 42 kalendářními dny před předpokládaným dnem porodu. Pokud 1. den PPM nestihnete v ochranné lhůtě, tak na PPM nebudete mít nárok.
Příklad: Skončíte 31.8.19 a nenastoupíte k jinému zaměstnavateli. Když budete dál marodit, tak Vám nemocenské dávky bude hradit dál sociálka až do uschopnění. Ochranná lhůta pro nárok na PPM ale bude 180 kal. dnů počínaje 1.9.19. Tj. Ochranná lhůta bude trvat do 27.2.2020. Pravděpodobný den porodu určí lékař na 31.3.2020. Vy tedy o PPM můžete požádat mezi 56. a 42. kalend. dnem před tím pravděpodobným dnem porodu, tj. nejdříve 4.2. 2020 a nejpozději 18.2. 2020. (únor 2020 bude mít 29 dnů).
V takovém případě byste nástup na PPM v ochranné lhůtě stihla a PPM by Vám byla počítaná z výdělků v tom skončeném zaměstnání.
To nemůžu, odmítl mi poslat vyplátu, zavolal mi abych si pro ni přijela a tam mi dal podepsat jakože mnou psanou výpověď dohodou k 30.6.2019 a datum kdy si mě zavolal bylo 21.7.2019. S tím, že pokud nepodepíšu, nepošle mi výplatu a nedá mi zbytek doplatků za 3 měsíce zpětně které mi dlužil, podepsala jsem . Druhý den sem šla ihned za právníkem a sepsali jsme spolu dopis 2xA4 stím, že budu o jeho chování informovat příslušné orgány. Na základě tohoto mého dopisu, který ode mě obdržel, nedoručil výpověď dohodou účetní a nechává tak moji původní výpověď vypršet do konce Srpna. Zpátky bych se už nikdy nevrátila, už jen za to chování.. A to ztažení by jistě nepřijal. Už tehdy řekl ať si zabalím všechny věci. Víte, odešla mu šéfkuchařka a zlo a závist udělají s některými lidmi divy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 8. 2019 22:37
Dobrý den, jdu za Vámi pro radu, přečetla jsem zde už mnoho případů a zatím z toho nejsem moc moudrá.. ???? Takže, k 30.6. 2019 jsem podala výpověď v zaměstnání, kde jsem pracovala pět let, s klasickou 2měsíční výpovědní lhůtou, která vyprší 30.8 2019, na to jsem 1.7 nastoupila na PN a včera jsem zjistila, že jsem v jiném stavu. Chci se zeptat, jak to mám teď udělat, protože mám zajištěnou novou práci, tak jestli nastoupit či nikoli. A také, když nenastoupím, do nové práce, kdo mě bude nadále platit, co sociální a zdravotní a také, co je ochranná lhůta 180 dní, na co se vztahuje?