Zdravotní pojišťovna - hlášení mateřské a rodičovské dovolené

• (neregistrovaný)

18. 9. 2019 11:51

Dobrý den, prosím vás, na zdravotní pojišťovnu se hlásí nástup na mateřskou a rodičovskou dovolenou i v případě, že je zaměstnankyně stále v pracovním poměru? Proč se hlásí na ZP, když je zaměstnankyně stále pojištěná. Po kontrole výpisu od ZP jsem zjistila, že paní účetní bývalá nenahlásila nástupy na mateřskou vůbec a jelikož jsem jenom zástup, nedělala jsem to nikdy, tak teď vůbec nevím co s tím. Jsou to paní, které mají mateřsku a rodičovskou třeba už třetím rokem. Je to velký problém? Mám je nahlásit zpětně 3 roky nebo jsou prostě pojištěné tak jako tak? Moc děkuji, úplně jsem se toho lekla. Kamila

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 9. 2019 12:50

Jasná (neregistrovaný)

Musí se na ZP hlásit kódem M, protože je za ně na ZP plátcem stát. Pokud to na ZP nenahlásíte, zaměstnankyním narůstá u ZP dluh a ZP za ně nedostane od státu peníze. Takže problém na všech frontách.

• 18. 9. 2019 13:17

Kamila (neregistrovaný)

Děkuji Vám. A ještě prosím, když je pán na neplaceném volnu (tedy v programu to paní zadala kódem dlouhodobá nepřítomnost), ale firma za něho neodvádí ZP, to je předpokládám špatně, leda by si ZP platil sám, což musím zjistit. V tom případě si musí ZP doplatit? Byl dlouhodobě nemocný a požádal o volno s tím, že nemůže do zaměstnanání kvůli zdravotnímu stavu, ale později (po roce) možná nastoupí zpět. Děkuji Kamila

• 18. 9. 2019 13:36

Jasná (neregistrovaný)

Pokud za něj není na ZP plátcem stát (důchodce- starobní, invalidní vdovský, student...), tak je zaměstnavatel POVINNEN za něj odvádět ZP.

• 18. 9. 2019 14:16

Kamila (neregistrovaný)

Konečně jsem se dopátrala jak je to se zaměstnancem. Má naštěstí invalidní důchod, ale už od ledna 2019. Ovšem na ZP nahlášený jako důchodce není. Nahlásím, ale bojím se pokuty. Nevíte prosím, zda dostává pojišťovna od státu na státní pojištěnce peníze měsíčně nebo lze zpětně od ledna? Bez pokuty pro firmu? Zaměstnanec totiž dostal invalidní zpětně a do firmy to nenechlásil. A paní účetní to neřešila, možná zapomněla. Děkuji moc za Váš čas.

• 18. 9. 2019 23:59

Kara1 (neregistrovaný)

Podle mých zkušeností z kontrol ze strany ZP ho pojišťovna jako důchodce eviduje, i když to zaměstnavatel nenahlásí, protože oni jsou nějak se sociálkou propojení. Takže pojišťovna o peníze od státu nepřichází.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).