Re: Používání kurzů v DE
Pokud převody provádíte přes průběžné položky, pak i tam musíte mít nevyrovnaný zůstatek. Ten pak musíte vyrovnat proti pokladně.
Příklad.:
1.12. - výměna 3000,00 Kč za EUR v bance , kurz 1 EUR = 30,00 Kč.
Příjem do valutové pokladny 100,00 EUR, kurz ČNB dle směrnice 29,50 Kč.
Pokladna Kč: pokladna výdej 3000,00, průběžky příjem 3000,00 Kč
Pokladna EUR: pokladna příjem 100,00 EUR (2950,00 Kč), průběžky výdej 2950,00 Kč,
Rozdíl 50,00 Kč na průběžkách: kurzový rozdíl (režie) +50,00, průběžky příjem -50,00.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 12. 2005 13:25
>Dobrý den, vedu DE a mám hrozný guláš ve valutové pokladně.
>Nakoupím Sk ve směnárně, na dokladu je kurz, kterým vydám peníze z HP pokladny. Do valutové pokladny je příjmu týž den kurzem ČNB a úhradu provedu rovněž kurzem ČNB. Tím mi ale vznikají rozdíly při převodu z HP do VAL. Abych mohla v Pohodě vést val.pokladnu, musím takto peníze přijat. Co s tím? Poradí mi prosím někdo zkušenější? To, že v DE nevznikají kurzové rozdíly už vím, ale když vytisknu pokladní knihu pro valutovou pokladnu, objeví se mi na tiskopise třeba stav Sk k 31.12. - nula
a Kč -13.000,-, což je vlastně rozdíl při převodu peněz nebo pokud den příjmu valut do pokladny a den úhrady je rozdílný.
>Děkuji.