Máte ve "výplatce" / únorové 2019, březnové 2019 / uvedeno nějaké vyúčtování z ročního vyúčtování daně za rok 2018? Mzdová účetní jen tak bez dalšího nemůže za někoho bez plné moci podávat Přiznání k dani z příjmu FO. Musíte se ptát zaměstnavatele, proč jste neobdržela přeplatek z vyúčtování ročního zúčtování daně za rok 2018 ve své mzdě.
V žádné výplatnici nebyly daně vráceny. Na otázku, kdy bude vrácení daně, mi (nyní již bývalá) účetní odpověděla, že až to FÚ pošle. Bylo nám to divný, ale prý ta možnost (účetní říkala) je - buďto to máme ve výplatě nebo posílá FÚ na účet. Daňové přiznání z nás zaměstnanců opravdu nikdo nepodepisoval, a opravdu ostatním přišly přeplatky z FÚ na jejich účet (ne ve mzdě). Já si pak na netu našla, že přeplatky pod 100 Kč FÚ nezasílá...
Omluva, ruším odpověď, špatně jsem četla - psala jste, že jste nepodepsala přiznání, ne daňové prohlášení. Jděte za účetní, ať Vám ukáže Váš výpočet RZD za rok 2018, který prováděla začátkem roku 2019. Protože jestli jste začátkem roku 2019 podepsala v účtárně žádost o RZD za rok 2018 a účetní RZD provedla a vyšla Vám nějaká vratka, pak Vám ji měla nejpozději ve mzdě za březen 2019 vyplatit.
Zaměstnavatel tyto vratky vyplatí jednotlivým zaměstnancům a požádá FÚ, aby mu ty peníze poslal (anebo o ně snižuje odvody daně v dalších měsících).
Ale zcela určitě, co se týká vratek kolegů, to nemohlo být tak, že ona jim na žádost o RZD vypočítala RZD a vrátil by to přímo jim FÚ. To na 100% ne.
FÚ vracíme přeplatky na dani na bankovní účty na základě podaného daňového přiznání. FÚ jinak nezná soukromé účty.
Oni podávali daňové přiznání?
Jiná možnost není. Musíte se zeptat účetní. Kdyby udělala RZD, tak se vám to projeví ve mzdě a uvidíte výši přeplatku na výplatním lístku.
Opravdu žádný zaměstnanec nepodepisoval daňové přiznání. Všichni jsme podepsali pouze přihlášení a čekali, že nám bude provedeno klasické roční zúčtování daně. Co pak udělala účetní nikdo neví. Bohužel jí se již zeptat nejde a i tak s ní by to bylo bezpředmětné. Bohužel z té doby se nic nenašlo ani v šanonech ohledně daní (krom toho prohlášení). Ostatní zaměstnanci měli přeplatek na daních vyšší než 100 Kč a opravdu jim došel na soukromý účet od FÚ. Ve výplatě ho nedostal nikdo.
Z toho, co mi tu popisujete mi tedy vyplývá, že účetní musela za každého z nás podat daňové přiznání, aniž bychom o tom věděli (dokonce nás i podepsat?), když nebyl přeplatek vrácen ve výplatě.
Jelikož nová účetní nic neví a co se dělo v minulosti nikdo zkoumat přece nebude... Můžu se tedy s vratkou 90 Kč rozloučit (ne že by mi o ty peníze tolik šlo, ale spíše z principu a zjištění jak se věci mají).
https://www.finance.cz/506446-preplatek-nedoplatek-na-dani/ -> přeplatky se sčítají a lze o ně zažádat až 6 let zpětně.
Co se vás osobně týče, můžete se jít zeptat na FÚ, tam by vám měli říct i ukázat vaše daňové přiznání (v úřední den).
Podle toho co uvádíte, tak účetní zfalšovala (pravděpodobně) Vás podpis na Přiznání k dani z příjmu fyzických osob 2018. Přiznání za Vás vyplnila a podala. Kdo ví, co tam uvedla. Třeba jste měla příjmy, které nemusíte zdaňovat v případě, kdy nepodávate daňové přiznání - ale pokud ho uz podate, tak tyto příjmy musíte zdanit. Toto bych bych doporučila řešit, ne 90 Kč na FU.
Zaměstnavatele můžete (písemně) vyzvat, aby Vám předložil výsledek ročního zúčtování daně za rok 2018, o který jste požádala. A aby Vám vyplatil nedoplatek z tohoto RZD. Pokud RZD neprovedl, vznikla Vám škoda. Jak se s tím vypořádate, je na Vás.
Jste si 100% jistá, že jste ucetni nepodepsala dvoustránkový formulář přiznání k dani z příjmů FO určený "pro zaměstnance"?
http://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5405-D_2.pdf?201911130843
Děkuji za odpověď. Již se to řeší se šéfem. Nenalezli jsme totiž žádné založené dokumenty k zúčtování daní... Doufám tedy, že se "objeví" a zjistí se, co tedy bývalá účetní udělala...
PS: DP jsem nepodepisovala, toho bych si všimla - musela bych si přece přinejmenším i kontrolovat č.ú. kam mi má být přeplatek vrácen. (I tu onu výši mého přeplatku jsem si zjistila - vypočítala sama, účetní nám ho nijak nesdělovala...)
Ptám, abych se ujistila, že jsem to pochopila správně.
Z toho všeho mi prostě vyplývá, že mě tedy tímto byrokracie nutí, abych místo "pohodlného" RZD u zaměstnavatele, musela podat DP a zažádat v tom i vrácení z loňska. Jinak to tedy nejde, jen kvůli "chybě" naší bývalé mzdové účetní...
Ono to je stejné jako to, že podle této diskuze se dělá buďto RZD u zaměstnavatele a přeplatek je ve mzdě nebo se dělá DP a přeplatek je od FÚ. Jiná možnost není, že. Jenže já jsem opravdu loni nedělala DP, zažádala zaměstnavatele o RZD (jako všichni ostatní kolegové) a přeplatky se vypláceli od FÚ...
To není podle této diskuze, ale podle zákona. Ono to není vždy pouze na volbě člověka, zda zažádá o RZD nebo zda podá DP. O RZD se nemusí žádat, ale někdy vzniká přímo povinnost podat DP a nelze žádat o RZD. A jak už tady někdo psal - někdy nevzniká povinnost podání DP, ale když už se podá, tak se musí uvést (a zdanit) všechny příjmy, tedy i ty, které by se v případě RZD neuváděly (např. máte příjem z pachtu do 6000 Kč. V RZD to neuvádíte, nedaní se. Pokud ale podáte přiznání, musíte uvést).
Pokud fakt účetní podala Vaše přiznání s Vaším falešným podpisem, tak to není její "chyba", ale podvod. Zavolejte na FÚ nebo tam zajděte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 11. 2019 13:49
Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Již několik let pracuji u jednoho zaměstnavatele na hl. pracovní poměr. Každý rok mi dělal roční zúčtování daně a přeplatek mi byl vrácen ve mzdě, nejdéle v březnové. Jenže loni se měnili účetní. Nová účetní udělala také roční zúčtování daně, avšak místo toho, aby nám zaměstnancům přeplatky vrátila ve mzdě, byly kolegům přeplatky vráceny na soukromé účty přímo od finančního úřadu. Bohužel mě přeplatek ve výši 90,- Kč nepřišel, protože (jak jsem si sama zjistila) finanční úřad zasílá přeplatky až od 100,- Kč výše. Co mám pro letošní rok udělat, aby mi byl přeplatek za rok 2018 vrácen ve mzdě spolu s ročním zúčtováním daně za letošní rok? Máme opět novou účetní, která opět nemá žádnou praxi a velmi v tom plave. Moc děkuji za rady.