Odchod zaměstnance ve zkušební době

• (neregistrovaný)

6. 12. 2019 12:06

Prosím o radu, jsem podnikatel OSVČ prodej zboží.
    Nastoupila paní pokladní, ve zkušební době jsem s ní nebyla spokojená, samé problémy, někdy jí chybělo
    i pár korun v pokladně. v úterý 3.12. se se mnou chytla a naštvaně odešla z prodejny domů, ten den tedy
    vůbec nepracovala. Jako svědek byl i přítomný kolega.
    Udělala jsem výpověď ve zkušební době k 30.11., odhlášky soc a zdrav, ELDP a poslala a chtěla se s ní
    rozumně domluvit a doplatit jí ten jeden den. Místo toho v pátek 6.12. hodila do prodejny nástup na nemocenskou
    zpětně od pondělí 2.12. a utekla, nic podepisovat prý nebude.
    Vše jsem jí zaslala doručenkou, včetně zápočtového listu, vyúčtování aj.
    Nevím, jestli nemám vše nějak zrušit, proplatit těch 14 dnů nemocenské a pak opět vše udělat a zaslat doručenkou,
    nedomluvím se s ní. Poradíte mi?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 12. 2019 12:45

katka2 (neregistrovaný)

Co vše je ochoten dosvědčit ten kolega ? (je to její kamarád nebo váš?)
      Může ona nějak dokázat, že v pondělí pracovala?

• 6. 12. 2019 12:52

xJ (neregistrovaný)

Podle mne,i kdyby kolega potvrdil cokoliv, tak neni možné 3.12. rušit PP zpětně k datu 30.11. Alespoň předpokládám, že se jednalo o zrušení a ne o výpověď.

• 6. 12. 2019 13:03

Kara1 (neregistrovaný)

Nevím, co si mám představit pod tím "udělala jsem výpověď". Jako že jste něco sepsala a poslala jí to poštou. Nebo jste jí nic neposlala? Jednak výpověď je něco jiného než zrušení ve zkušební době a jednak jestli 3.12. ještě byla v práce, tzn. byla zaměstnancem, nemohla jste jí zrušit pracovní poměr ve zkušební době zpětně dnem 30.11.
      Z Vašeho popisu soudím, že jste se prostě jen rozhodla, že to s ní skončíte, sepsala jste "něco" s tím, že konec pracovního poměru je 30.11. a toto jste jí předávala 6.12., ale nepředala. Ona Vám předala neschopenku, začátek neschopnosti 2.12. (ten den směnu odpracovala, takže začátek nemoci od 3.12.). Následně Vy jste jí zaslala to "zrušení" nebo jak jste to sepsala poštou.
      Je to pro Vás blbé. Se "zrušením" jejího poměru byste to prohrála, protože jste jí to zrušení poslala až poté, co začala marodit (v prvních 2 týdnech nemoci zrušit nesmíte). A jednak nelze zrušit zpětně. A ona ví, že je stále Vaším zaměstnancem
      Kdybyste jí předala zrušení hned 3.12. s tím, že 3.12. končí, bylo by vše ok. Tím dnem by skončila. Všechno "nějak" zrušte. Zaplatíte jí náhradu za první 2 týdny nemoci a zaslat (nebo předat) zrušení ve zkušební době jí může být až po uplynutí těch prvních 14 dnů nemoci. Pokud se zasílá na doručenku, tak poměr jí skončí až dnem, kdy dopis převezme, nebo dnem zmaření převzetí nebo posledním dnem úložní doby na poště v případě nepřevzetí (úložní doba je 10 pracovních dnů).

• 6. 12. 2019 13:16

katka2 (neregistrovaný)

Když nevíme, co a s jakými datumy jí poslala, tak těžko radit. Zase prodavačka jí trochu nahrála tím, že si obstarala neschopenku už od 2.12.

• 7. 12. 2019 19:13

Elisabeth (neregistrovaný)

Moc děkuji, je máte praxi. Zavolala jsem jí, že se to opraví a udělá tak, jak má být.
      Proplatím 14 dnů neschopnosti a hned 15. den odešlu doporučený dopis - obálku se zeleným pruhem,
      kde bude pouze "zrušení pracovního poměru" - ale nevím, k jakému mám napsat datu, nebo mám jen
      ústně uvést ke dni doručení nebo v případě nepřevzetí posledním dnem úložní doby. Na pracovišti nelze
      doručit a nic by mi nepodepsala, ani kdybych za ní zajela domů. Neotevřela by. A to si myslím, že bych
      ji mohla i zkontrolovat, jestli dodržuje marodění a je doma - ale to je asi těžké prokázat.
      Nejvíce mám zamotanou hlavu z těch odeslaných odhlášek soc a zdrav a ELDP, nevím, jak se to dá zrušit,
      všude jsou jen "opravné" apod.
      Napsat žádost o zrušení toho odeslaného kvůli neplatnosti zrušení pracovního poměru a poslat jim to
      v pdf s elektronickým podpisem do podatelny?

• 7. 12. 2019 19:54

Aion (neregistrovaný)

Oprava je možná pouze v rámci soudního řízení.
      Jak jsem psala, pokud se zaměstnankyně žalobou nedovolá neplatnosti rozvázání PP, její PP skončí doručením písemnosti odeslané 6.12. Toto právní jednání nelze vzít zpět, ani není možné zrušit to, co skončilo (jak zamýšlíte). Prostě není možné se bez soudu dohodnout, že na právní jednání obsažené v písemnosti z 6.12. se nebude hledět. Není možná ani dohoda o narovnání podle OZ, tady není žádná pochybnost o tom, kdy a jak PP skončil (skončí). V rámci soudního řízení je dohoda možná, žalobu by musela podat zaměstnankyně. Vzhledem k tomu, že se jedná o tzv. relativní neplatnost, žalobu může podat ten, kdo se cítí neplatností právního jednání dotčen, což vy nejste, protože jste ji způsobila.

• 7. 12. 2019 20:12

elisabeth (neregistrovaný)

to je hrůza, že to nemohu vzít zpět ani po domluvě se zaměstnancem, protože to původní zrušení PP je přece neplatné,
      když je zpětně k 30.11. a ona pracovala 2.12. a obstarala si pak neschopenku od 3.12.
      Jedině bych ji musela znovu přihlásit k 1.12. - toto mi nebyli schopni říci ani na sociálce.
      Myslela jsem, že počkám 14 dnů, vyplatím ji náhradu za prvních 14 dnů nemoci a pošlu jí to
      znova buď na červenou nebo zelenou doručenku, jenže bych musela poslat 14.12., aby mi vyšlo 10 pracovních
      dnů přesně do konce prosince 2019 (spousta svátků a so a ne).
      Asi je to právní oříšek.
      Ale asi by jí to nestálo za ty nervy to dát k soudu, nevím, čím by si pomohla.
      Za 14 dnů si ji převezme sociálka a já jí už nedám ani korunu.
      Stejně Vám děkuji za opravdu odbornou odpověď

• 7. 12. 2019 21:04

Aion (neregistrovaný)

Už jsem psala, že o neplatnosti rozhoduje soud, nikoliv vy nebo zaměstnankyně.
      Na odlehčení - porušila jste povinnost při skončení PP, za což vám může být uložena pokuta až 2 miliony. Ale coby, budou vánoce.

• 8. 12. 2019 16:46

Kara1 (neregistrovaný)

Aion je právník a její odpověď ohledně soudu je jistě správná, odpovídá zde v takových případech stejně. Ale skutečná praxe je ve většině případů úplně jiná. Když zaměstnavatel udělá takovouto chybu, nikdy to nenechá dojít k soudu. S dotyčným zaměstnancem se domluví, vezme všechno zpět, k právníkům a soudu se to vůbec nedostane, ani se o tom nedozvědí.
      Není pravda, jak píšete, že by soudem nic nezískala. Náhradu za nemoc jí totiž můžete zúčtovat jen do dne skončení poměru, podle Vás skončil poměr 30.11., tedy ještě dřív, než začala marodit. Takže byste jí žádnou náhradu nemohla zúčtovat, přičemž ona jistě počítá, že stále zaměstnancem je.
      Zrušení odhlášek je také poměrně běžné, nemám před sebou kódy ZP, ale je tam pro tento účel kód. A na sociálku vždy stačilo dát písemně žádost o zrušení té odhlášky, že byla zaslána omylem. Snažila bych se to s ní vyjednat.

• 8. 12. 2019 18:33

Aion (neregistrovaný)

Žijete v bludu, když si myslíte, že je to zaměstnavatel, který může ovlivnit, zda neplatné rozvázání PP bude či nebude řešit soud. Zaměstnavatel drží kratší sirku, a i když se tzv. se zaměstnancem domluví, nikdy nemůže vědět, zda si to zaměstnanec nerozmyslí (podvodné jednání nepoužívá právní ochrany) a zaměstnavatele to nebude stát mnohonásobně více. Doporučuji příště zvážit, co radíte.

• 8. 12. 2019 18:47

Kara1 (neregistrovaný)

Vím, že zaměstnanec, i přesto, že se dohodnou, že vše berou zpět jako by nebylo, může toho zaměstnavatele podtrhnout, ale psala jsem o svých zkušenostech, takových "zpětvzetí" úkonů zaměstnavatele oboustrannou domluvou bylo hodně a ani v jednom případě to zaměstnanec nehnal k soudu, když vlastně dosáhl toho, čeho dosáhnout chtěl. To jsou právě ty případy, o kterých se Vy, jako právník, vůbec nedozvíte. Nepřijde mně normální a správné, že zaměstnavatel svůj omyl nemůže napravit a může se jen třepat, že ho zaměstnanec "dá k soudu", přičemž je jasné, že by ten soud prohrál (zaměstnavatel). V tomto případě ta pracovnice stopro čeká náhradu za nemoc.

• 8. 12. 2019 19:08

Aion (neregistrovaný)

Pokud chcete něco napravovat, tak pouze v mezích, které právní úprava umožňuje.
      Nevím, z čeho dovozujete, o čem se kdo dozví nebo nedozví.
      Asi jste čarodějka, když umíte zrušit, co je už zrušeno.
      Moc se přimlouvám, nemontujte se do něčeho, čemu absolutně nerozumíte.

• 8. 12. 2019 19:25

Kara1 (neregistrovaný)

Pokud tedy o těch dohodnutých bezproblémových "nápravách" víte, pak víte, že existují a že "to jde, když se chce". Pokud o nich nevíte, pak jsou to ty, o kterých píšu - právník jako Vy ani soud se o nich nedozví. Přesto existují a je jich mnohem víc než těch, kdy zaměstnavatel věděl, že udělal chybu a že případný soud prohraje, ale dle zákona čekal, až to dá zaměstnanec k soudu. Mimochodem - že jsou naše zákony a soudní rozhodnutí v mnoha případech ujeté, všichni víme. A nepřijde Vám ujeté, že zákon nutí napravit omyl pouze zatěžováním soudů, ačkoli mají obě strany zájem se samy dohodnout? A opravdu není dle zákona jiná cesta?

• 8. 12. 2019 19:46

Aion (neregistrovaný)

Nikdy právní úpravu nehodnotím, jde o to vysvětlovat ji v souladu s obecnými teoreticko-právními postuláty, s logikou (mrtvolu nelze zavraždit, zrušené nelze zrušit apod.).
      Soudy jsou zatěžovány úplně jinými spory, než uvádíte, je vidět, že ani v této oblasti se neorientujete, uvádíte jenom své dojmy. Končím, ztráta času.

• 9. 12. 2019 8:22

katka2 (neregistrovaný)

Karo, někteří z nás tady veřejně a podrobně popisují nelegální postupy, někteří jen naznačí a doufají že se tazatel dovtipí, no a Aion ani nepřipustí, že ví o existenci těchto postupů.

• 6. 12. 2019 14:49

Aion (neregistrovaný)

6.12. (snad tohoto dne) jste své zaměstnankyni poslala zrušení PP ve zkušební době (snad se výkladem nechá projev vaší vůle takto dovodit). Nevíme, kdy bude doručeno. Je nesmysl posílat zrušení PP ve zkušební době spolu se ZL, když nevíte, kdy PP skončí.
      Vzhledem k okolnostem (PN) bude záležet, jak bude postupovat zaměstnankyně:
      - nechá to být a PP skončí doručením příslušné písemnosti,
      - žalobou uplatní neplatnost rozvázání PP,
      - žalobou uplatní neplatnost a zároveň prohlásí, že trvá na dalším zaměstnávání.
      Co prohlásí nějaký kolega, vůbec s trváním PP nesouvisí, tudíž to absolutně v této věci nemá jakoukoliv relevanci. Podstatný je obsah písemnosti z 6.12. a její doručení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).