Podnikáte pouze na základě živnostenského listu, nebo také na základě toho, že jste evidovaný zemědělský podnikatel registrovaný podle § 2f Zákona o zemědělství?
Pokud podnikáte pouze na základě ŽL, pak můžete k příjmům uplatnit pouze výdaje procentem z příjmů podle ZDP § 7 odst. 7) písm. b) 60 % z příjmů ze živnostenského podnikání; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 1200000 Kč, ...
Výdaje procentem z příjmů podle ZDP § 7 odst. 7) písm. a) 80 % z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství ... byste mohl dle mého názoru uplatnit jen pokud byste byl evidovaný zemědělský podnikatel (k příslušejicím příjmům).
Musel byste dle mého názoru mít příjmy jako evidovaný zemědělský podnikatel, registrovaný podle § 2f Zákona o zemědělství.
Na uplatnění výdajů procentem z příjmů ve výši 80 % Vám volná "živnost" podle Živnostenského zákona v tomto případě nestačí.
Z vlastní zkušenosti mého manžela: Nestačí ani být zaregistrovaný v registru zemědělských subjektů, ale musel byste mít ve vlastnictví nebo v nájmu zemědělské pozemky nebo les. A ani to nestačí, výdaje 80 % se mohou použít jen na ty příjmy, které se vztahují přímo k těmto pozemkům nebo vlastnímu lesu, v případě lesa tedy např. prodané dřevo. Manžel podniká jako odborný lesní hospodář a nechal se přesvědčit, že může uplatnit 80% výdaje (přes moje protesty, mě se to vůbec nelíbilo). Když si ho FÚ pozval na kontrolu, tak musel ke všem DP za poslední 3 roky podat dodatečná (FÚ daň přímo nedoměřil) s výdaji 60 %. Naštěstí s uplatněním ŽP a penzijního nic nedoplácel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 1. 2020 18:55
Dobrý den pracuji v lese, těžba a přiblížení dřeva v živnostenském liště mám napsáno Poskytování služeb pro hospodaření v lesích a pro myslivost. Zajímalo by mě jaký se pro mě vztahuje daňový paušál 60% a nebo 80% děkuji za odpověď