A co chce zaměstnanec? Přece Prohlášení poplatníka daně se vyplňuje a podepisuje nejen kvůli slevám na dani, ale i kvůli dani.
Když zaměstnanec Prohlášení nevyplní a nepodepíše a má odměnu .n.a.d. 10.tis.Kč / měsíc, má daň zálohovou a má povinnost podat Přiznání k dani z příjmu FO.
Zaměstanec má HPP u jiné firmy, tam má podepsané prohlášení.
U nás má jen DPP a víc jak 10.tis. Kč za měsíc nemá, má srážkovou daň.
Jde mi o to, zda-li mu prohlášení i přesto dát vyplnit, s tím že neuplatňuje a pak mu vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech nebo když nebude chtít, tak prohlášení vůbec tedy neřešit?
Děkuji
Pokud byste mu Prohlášení dala vyplnit a podepsat, musela byste mu odměnu z dohody o provedení práce zdanit zálohovou daní a pak by měl pěkný problém, protože by měl dvě podepsaná Prohlášení současně, dvě zálohové daně. Měl by povinnost podat Přiznání k dani z příjmu FO a na dvě podepsaná Prohlášení by se pak přišlo nejpozději na FÚ.
Při podepsaném Prohlášení, i kdyby neuplatnil slevu na dani, byste mu nemohla v žádném případě z odměny z DOPP odvést srážkovou daň.
Pokud má Prohlášení poplatníka daně podepsané u jiného plátce daně (jiného zaměstnavatele), tak již ho nesmí u Vás vyplnit, podepsat.
Dokonce je to uvedeno i na druhé straně Prohlášení nahoře
Podle § 38k odst. 4 zákona prohlašuji, že:
.... současně na stejné období kalendářního roku jsem neučinil(-a) u jiného plátce daně prohlášení k dani ....
Takže jestli jsem to dobře pochopila, když má DPP u nás, tak mu zaplatíme za odvedenou práci, srazíme 15% daň - srážkovou a prohlášení s ním vůbec neřeším?
Vystavíme mu pouze tady to "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti
plynoucích na základě zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon") a o sražené dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z těchto příjmů"??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 1. 2020 13:07
Dobrý den,
musí zaměstnanec na DPP do 10. tis. vyplňovat růžového prohlášení? Jde mi o to, jestli my jako firma musíme evidovat růžové prohlášení, když neuplatňuje slevy.., jestli máme povinnost mu to dát podepsat s tím, že u nás neuplatňuje.
Děkuji
J.