Nechyběl daňový doklad v řadě vydaných faktur?
Jak byste opravila chybu předtím, jaký používáte program?
Co přesně myslíte tím "datováním" dodatečného DPH a následného KH?
Již jste zcela ukončili účetně rok 2019 (udělali účetní závěrku, zaúčtovali poslední doklad) a oddělili v účetním programu data roku 2019 od dat roku 2020?
Chybějící doklad v řadě faktur zjištěn až na základě výpisu a předání vydaných faktur za 12/2019. Doklady mi většinou předávají až okolo 20tého následující měsíc
Program máme WinEkonom Plus
Datováním jsem myslela, že bych na dodatečné DPH a následné KH uvedla jako datum zjištění 31.12.2019 a přes EPO odeslala ještě dnes nebo zítra
Ne, rok 2019 ještě nemáme účetně uzavřený, doúčtovávám co mi ještě donesl. Data 2019/2020 budu dělovat po zpracování DPH za prosinec, přiznání k DPH budu odesílat v pondělí
Datum zjištění bych do Kontrolního hlášení uvedla určitě aktuální, v žádném případě ne 31.12.2019. Jinak dostanete pokutu za pozdě podané následné Kontrolní hlášení. Pro podání následného KH je zákonem o DPH stanovena lhůta 5 pracovních dnů ode dne zjištění nesprávných nebo neúplných údajů.
ZDPH § 101f odst. 2)
Termín pro podání dodatečného DAP - Daňový řád § 141 odst. 1)
Bylo by ale divné uvést jiné datum zjištění na Přiznání k DPH a jiné datum zjištění na KH.
V účetnictví roku 2019 bych chybějící doklad doúčtovala (s těmi správnými datumy), vystavila dodatečné Přiznání k DPH 11/2019, vystavila následné KH 11/2019, datum zjištění aktuální.
Sama odděluji účetní data až opravdu po schválení účetní závěrky, někdy v dubnu - květnu následujícího roku. Do té doby mohu účtovat nové období v tzv. "přechodném" období.
Kam zahrnout do programu neporadím, používám jiný. Mělo by to ale jít jako dodatečné Přiznání a následného KH patřící do roku 2019, jen datum zjištění a datum vystavení aktuální.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2020 18:16
Dobrý den,kolega nepředal vydanou fakturu spadající do měsíce 11/2019. Toto se zjistilo až nyní v lednu po obdržení bankovního výpisu za prosinec, kde je za tutu FAV připsaná úhrada. Určitě musíme podat dodatečné DPH a následné KH za měsíc listopad 2019. Nikdy jsem se s tímto na přelomu roku nesetkala a nevím si rady jak správně zaúčtovat :-( Pokud se to stalo během roku tak jsem opravila ihned po zjištění chyby. Ale přechod z lońského do letošního roku prostě nevím jak na to...snažila jsem se najít na netu rady,zatím neúspěšně.Bude někdo ochotný mi poradit?Mám dodatečné DPH a následné KH datovat celé ještě do roku 2019, a do 2020 vůbec nic nijak nepřenášet(pokud lze tak vůbec udělat). Děkuji