Re: Neomluvená absence zaměstnance
Jeho výpověď platí, protože on může dát výpověď kdykoli (má dvouměsíční výpovědní lhůtu, jestliže dal výpověď v prosinci, začíná běžet od 1.1. a jeho pracovní poměr skončí 28.2., pokud se nedohodnete jinak). Ty dva dny nemá kryté neschopností? Pokud ne, má neomluvenou absenci a ta může být vyhodnocena jako hrubé porušení pracovní kázně (záleží na zvážení zaměstnavatele, jaká škoda byla způsobena nebo jaká škoda mohla být způsobena a zda hrubé porušení obhájí). Pokud to vyhodnotíte hrubé porušení, můžete mu okamžitě ukončit pracovní poměr podle §53 (pro hrubé porušení s ním můžete ukončit pracovní poměr, i když je nemocný a nevadí, že už sám dal výpověď. Jeho výpověď tím pádem padá). V důsledku to ale bude stejné - on už do práce nepřijde a buď bude dál pobírat nemocenskou nebo ji ukončí a nastoupí jinam. Za každý den neomluvené absence mu můžete zkrátit nárok na dovolenou až o 3 dny.
Škodu můžete žádat, ovšem u soudu a musíte ji doložit.
Děkuji za odpověď.Jestli můžu ještě bych se rád zeptal na tu náhradu škody.Musel jsem si najmout živnostníky aby danou práci vykonaly abych nepřišel o zákazníky mohu po svém zaměstnanci za to požadovat náhradu a stačí jí prokázat fakturou od živnostníků? Absenci nemá krytou prac.neschopností.Ještě jednou díky.
Prokázat fakturou by mělo stačit, bylo by dobré, kdyby na faktuře (příp. na příloze) bylo uvedeno, čeho se práce týkaly, kdy byly objednány - aby nebylo sporu, že se vztahují k uváděné situaci). Dále požadujte i zdr.pojistné, které za dny absence budete muset zdr.pojišťovně uhradit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 12. 2005 14:50
Dobrý den,mám dva zaměstnance z nichž jeden je v pracovní neschopnosti a druhý mi oznámil textovou zprávou že si bere dovolenou a pak že dá výpověď.Sdělil jsem mu že dovolenou nemůže nastoupit tak šel marodit a v prac.neschopnosti dal výpověď.Můžu žádat náhradu škody za dva dny kdy nebyl v práci a platí jeho výpověď daná v době prac. neschopnosti?Děkuji