Finanční bonus za množstevní odběr

• (neregistrovaný)

16. 12. 2005 20:00

Vedu DE. Dostala jsem dobropis na finanční bonus za množstevní odběr zboží. Dobropis jsem evidovala ve fakturách přijatých, tudíž jsem ho dala do daň. uzn. výdajů minusem. Je to tak správně, nebo to musím dát do zdan. příjmů. Já si myslím, že lze obojí. Díky za Vaše názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 12. 2005 20:58

Anonymní (neregistrovaný)

Re: finanční bonus za množstevní odběr
      Bonusy vzniklé na podkladě následně vyhodnocovaného splnění určitého korunového či množstevního (např. kusového či kilogramového) limitu odběru zboží za předem určené období (bonusy měsíční, častěji však pololetní či roční) se nazývají finančními bonusy a jedná se o určitou odměnu, kterou poskytujeme věrným, dobrým a velkým zákazníkům. Tyto bonusy se tedy vztahují ke všem zdanitelným plněním za celou předem stanovenou dobu, nemění cenu jednotlivého zboží a nemění tedy ani základ daně a nejedná se o zdanitelné plnění. Pokud bude na finanční bonus vystavován dobropis, půjde o dobropis nedaňový, kterým se odběrateli oznamuje výše částky, kterou má u dodavatele "k dobru". Poskytnutá výhoda je pro dodavatele finančním nákladem, pro odběratele finančním výnosem. Měla byste tedy účtovat na 648, i když myslím že by účtování mínusem do nákladů taky neměl být problém.

• 16. 12. 2005 22:03

Anonymní (neregistrovaný)

Dotaz by na DE, takze 648 je nějak mimo mísu.
      Buď snížíte výdaje nebo dáte do příjmů. DE toto neřeší. Intuitivně charakter příjmu, ale možná to vidíte jinak.

• 17. 12. 2005 12:22

Podracká (neregistrovaný)

Pokud je doklad od dodavatele na bonus nazván jako "dobropis" pak bych nížila daňové výdaje (po obdržení platby), jinak bych účtovala do zdanitelných příjmů. Výsledek je stejný, ať je to výdaj mínusem nebo příjem. Pravděpodobně nejste plátce DPH, tak výše uvedená odpověď ohledně zdanitelného plnění je pro Vás bezpředmětná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).