Záleží kdo je napsán v (pod)nájemní smlouvě.
Pokud jen vy a ostatní ubytovaní tam nejsou zapsání a souhlasila jste s tím, zodpovídáte za vše vy.
Pokud má majitel smlouvy se všemi, nebo s každým zvlášť, zodpovídáte za vše dle smlouvy všichni.
Co ve smlouvě není ošetřeno nebo je v rozporu s právem, řídí se příslušným zákonem. Tady jde o občanský zákoník, v případě sporu lze spor řešit soudně.
majitel bytu má uzavřené opravdu jednotlivé smlouvy? co v těch smlouvách je o náhradě poškozených věcí?
Stačí snaha, všechno jde. Co pronajímá? Byt? Byt je obvykle uzavřený prostor. Má uzavřít jednu smlouvu se všema, na jedné straně on a na druhé všech pět studentů. Všichni zodpovídají za všechno, všichni jsou společně a nerozdílně zavázáni. Když skončí spolubydlící (dodatkem ke smlouvě) je jejich společným zájmem a starostí se s ním vypořádat, jak v opravách a údržbě (i v penězích), tak v dluzích. Když ho nahradí jiný spolubydlí udělá se opět dodatek ke smlouvě. Černýho Petra má(jí) při předání bytu ten(ti) poslední, pronajímateli je jedno jestli Pepa spal támhle a tohle rozbil Jirka nebo Jarmila.
já takového mám. on si pak podnájemní smlouvy řídí sám (a mě je jedno za kolik, takže je možné, že mu ti spolubydlící pokryjí jeho nájem). pro mě jednodušší, protože u studentů je dost fluktuace, takže neustále řešit smlouvy... totéž služby - já vyúčtuji celou část, a jak si to vyřídí ten, s kterým mám smlouvu, je jeho věc. jak řeší vodné, topení a další majitel, když á šest nájemníků a každý á smlouvu zvlášť? pro něj výhoda, že si může sám vybrat spolubydlící, ne že já mu tam někoho nacpu. takže šílenec podle mě není.
Přímo pokoj v bytě mám pouze na sebe napsaný, ale ostatní je vedené jako společné prostory. Nehledě na to, že ve smlouvě je vedené, že mám povinnost zaplatit škodu vzniklou v pokoji, ale o společných prostorách ani zmínka. Voda a další, platíme zálohou, ale nic nám nevrátí, pouze když mu vznikne nedoplatek. A co se týče toho, že nevím kdo škody způsobil tak je to tím, že jsem v bytě kvůli koronaviru přes půl roku nebyla. A že má smlouvu s každou zvlášť je tím, že jsme každá odjinud a poprvé jsme se viděli až po podepsání smlouvy a začátku bydlení.
Nehledě na to, že jste asi "xy" nepochopil, že co se týče studentského bytu tak prostě je naprostá blbost mít smlouvu jen s jedním a ne s ostatními, lidé se na bytech střídají a hlavně se zpočátku vůbec neznají. A převzít za ně zodpovědnost? To bych toho blázna chtěla vidět. A to že po mě požaduje doplatek za energie není ještě tak nic hrozného, prostě se někdy protopí nebo spotřebuje více vody a stane se to. Já jsem směřovala dotaz pouze na společné prostory.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 7. 2020 14:42
Dobrý den, pronajala jsem si studentský byt, bydlí nás tam tedy celkem 6 a máme společné prostory jako kuchyň, koupelnu a tak dále. Ke konci července mi končí nájem a pan pronajímatel po mě chce odsouhlasit, že zaplatím škody, které najde na společných prostorách. Můj dotaz tedy zní, zda má na něco takového právo, když nás byt užívá 6, abych škody platila jen já a navíc jsem žádnou nezpůsobila.
Předem děkuji za odpověď