Děkuji, takže součty si děláte ručně a dle toho upravujete? Já jsem teď měla v přiznání, které mi vyjelo z programu např. DPH ř. 3 55 343 Kč, dle sestavy ZDP 55 343,92 Kč OK, ř. 5 268 Kč, dle sestavy 267,3 Kč, tam jsem upravila v EPU na 267 Kč, pak ř. 7 4 934 Kč, dle sestavy 4 933,06 Kč, upravila jsem na 4 933 Kč a ř. 12 1 901 Kč, dle sestavy 1 900,02 Kč, upravila jsem na 1 900 Kč, součet v přiznání na ř. 43 byl 62 444 Kč, dle sestavy ZDP 62 443,3 Kč, opravila jsem na 62 443 Kč, tzn. přiznání z programu mi každý řádek samostatně zaokrouhluje nahoru, stejně tak v souhrnném hlášení, to taktéž upravuji ručně.
Dělá Vám to program stejně?
Děkuji.
Děkuji, já vím, že jsou to prkotiny, já bych to ráda měla správně. Musela jsem hodit zaokrouhlení 2 Kč na zúčtovací účet DPH, aby mi seděly hlavní knihy, proto to řeším. Normálně mi to vychází hezky, ale teď byl rozdíl v daňové povinnosti v přiznání oproti součtu sestavy zdanitelných plnění 2,12 Kč.
Zaokrouhluje Vám tedy program taky každý řádek nahoru?
Já ještě nezapomínám i na křížovou kontrolu na kontrolní hlášení, kde už se základ ani DPH nezaokrouhluje. Sice se zdá, že zde úřad zajímá jen základ daně, ale co když ne. Uvádí se zde přeci i nezaokrouhlené DPH, takže já hlídám i výši celkové DPH z oddílů kontrolního hlášení, aby mi sedla po matematickém zaokrouhlení na přiznání DPH. Možná, že to už trochu s tou kontrolou přeháním, ale už jsem zažila za svou dlouhou praxi (jsem stále mladá!) dost účelovek ze strany úřadů.
Tak to je spíš náhoda nebo máte jen jedno plnění v měsíci.
Ve formuláři Přiznání k DPH se totiž zaokrouhluje až výsledný součet všech plnění, kdežto v Souhrnném hlášení se napřed zakrouhluje každý řádek a výsledek je součtem všech již zaokrouhlených plnění.
Příklad:
Dvě různá plnění, každé 100,30 Kč
Přiznání k DPH: součet 200,60 Kč; zaokrouhleně nahoru 201,00 Kč
SH: každé plnění zaokrouhleně nahoru 101,00 Kč; součet 202,00 Kč
Rozdíl: 1,00 Kč
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 8. 2020 20:26
Dobrý večer,
prosím pěkně o radu, když si vyjedete z programu přiznání k DPH a některé řádky nesedí při výpočtu DPH ze ZD o korunu nebo např. součet samovyměření ř. 3+5+7+12 nesedí na ř. 43 o dvě koruny, necháváte to tak nebo upravujete v EPU?
Děkuji.