Nástup do práce po mateřské dovolené.

• (neregistrovaný)

31. 8. 2020 10:32

Dobrý den.
    Mám zaměstnance na mateřské dovolené. Dne 14. 7. 2020 dítě dovršilo věku tří let. Při lednové schůzce mi zaměstnanec oznámil, že plánuje další těhotenství a požádal o příspěvek (PPM) do čtyř let dítěte. Požádal jsem ho o nástup do práce po první mateřské dovolené po třech letech tj. 15.7.2020, třeba i na zkrácený úvazek. Oznámil mně, že nemá nikoho na hlídání dítěte. Od té doby se neozval ani ústně ani písemně. Nenastoupil do práce a nepožádal o neplacené volno. V předškolním zařízení (školce) nepožádal o umístění nezaopatřeného dítěte. Volné místo tam bylo. Jak vést v personalistice jeho nepřítomnost? Jak mám správně vyřešit tuto záležitost a jak postupovat v případě např. jeho případné pracovní neschopnosti anebo nástupu na další mateřskou dovolenou? Vztahuje se na něho nějaká ochranná lhůta a jak dlouhá?
    Děkuji Vám za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 9. 2020 15:13

MaT (neregistrovaný)

Váš problém jako by z oka vypadl situaci, kterou už kdysi řešil až Nejvyšší soud, viz -

https://www.law.muni.cz/sborniky/pracpravo2015/files/008.html - článek I.

Moc šancí nemáte. Můžete jít do rizika, že zaměstnanec si je tohoto precedentu vědom a když s ním ukončíte PP pro absenci, tak nebudete mít šanci při soudním sporu. Nebo můžete ustoupit a poskytnout neplacené volno. To jsou věci, co?

• 2. 9. 2020 17:21

Kara1 (neregistrovaný)

Tak úplně z oka nevypadl, protože tady putuanek píše, že o neplacené volno nepožádal - teda asi nepožádala, předpokládám, že jde o ženu (chlap by neplánoval těhotenství), není jisté, jestli by měla problém s umístěním dítěte ve školce (píše, že ve školce místo bylo, ale ona ho ani nešla zapsat). Takže když nepožádala o neplacené volno - dokdy na něm teda chce být? Pokud půjdete cestou nejmenšího odporu a neplacené volno na její žádost a určení dokdy odsouhlasíte a povedete ji na neplaceném volnu, tak v případě její neschopnosti nebude mít v průběhu neplaceného volna nárok ani na náhradu za nemoc, ani na nemocenskou.

• 2. 9. 2020 18:30

Aion (neregistrovaný)

no to může být všelijak. Jak tazatel vůbec ví, že dítě nedali zapsat, třeba dítě potřebuje zvláštní péči a do školky nemůže apod.

• 2. 9. 2020 19:04

. (neregistrovaný)

OT. "(PPM) do čtyř let dítěte." - tazatel by se měl zajistit / najít / zaplatit / někoho, kdo tomu alespoň trochu rozumí. To není urážka, ale naprosto realistická reakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).