Výpověď z nadbytečnosti

• (neregistrovaný)

24. 9. 2020 14:30

Dobrý den, dne 2.7.2020 jsem dostala výpověď z nadbytečnosti, s tříměsíční výpovědní lhůtou, (do 30.9.2020)tu jsem držela do dne kdy jsem zjistila že jsem těhotná a dr mě 30.8.2020 poslal na rizikové těhotenství tudíž měsíc do ukončení smlouvy, věděla jsem v jakém jsem cca týdnu ale pořád nebylo jasné zda jsem otěhotněla před výpovědi či až po, v práci mi bylo řečeno že jsem nebyla těhotná před výpovědi tudíž výpověď je platná, jenže teď ke dni 24.9.2020 jsem přesně 12+1 (tyden+den) těhotná tak jsem těhotná byla i před výpovědi? Sice pár dní a nic jsem nevěděla, protože těhotenství je prokazatelné až pár týdnů od početí. Zda tedy počítám správně. Moc děkuji za radu D. Email darindost@seznam.cz

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 9. 2020 12:46

Aion (neregistrovaný)

Pokud vám výpověď byla doručena 2.7.2020, pak tříměsíční výpovědní doba (nejedná se o lhůtu) skončí 31.10.2020. Opravdu byla s vámi sjednána tříměsíční výpovědní doba?
      Zaměstnavatel má pravdu v tom smyslu, že výpověď je platná, protože o její neplatnosti by musel rozhodnout soud a vy nic o žalobě či výsledku soudního řízení nepíšete.
      V úvahu přicházejí tyto základní možnosti:
      1. Byla jste těhotná v době doručení výpovědi, ale vy žalobu na neplatnost nepodáte, PP skončí uplynutím výpovědní dob - viz výše.
      2. V den doručení výpovědi jste těhotná nebyla, otěhotněla jste později, PP skončí podle § 53 odst. 2 ZP.
      3. Podáte žalobu, soud uzná, že jste v den doručení výpovědi byla těhotná, vysloví její neplatnost a PP bude pokračovat.
      Podotýkám, že žaloba musí být doručena soudu (nestačí její podání na poštu) nejpozději do 2 měsíců od skončení PP - zde ověřte, zda se jedná o datum 30.9. nebo 31.10. V prvním případě by platilo datum 30.11., v případě druhém 31.12.2020.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).