Ne, výživné má v druhé třetině výjimku. Předběhne všechny přednostní exekuce a sráží se v pořadí: 1. běžné výživné, 2. dlužné výživné a pak ostatní přednostní exekuce. Poměr budete řešit v případě, že platí alimenty na víc dětí. Potom dlužné výživné hradíte podle stejného poměru, v jakém je stanoveno běžné výživné.
Má ještě jiné exekuce s lepším pořadím?
V tom případě srážíte dvě třetiny na výživné. Pokud je běžné výživné stanoveno vyšší, bude dlužné výživné narůstat.
Paní Líbo, jak to myslíte? respektive situace se má takto: Běžné výživné je na 1. dítě 2.000 (exekuce). Na 2. dítě je exekuce na pouze na dlužné výživné, v celkové výši 100.000. Obě exekuce přišly najednou. jedna třetina je 880 Kč (malá mzda). Takže jestli to chápu správně, tak na BV použiji 880 z II.třetiny, ale co ta první? tu musím nějak poměrově rozdělit, ne? Moc děkuji za pomoc
Máte pravdu, § 280 řeší jen druhou třetinu. Zatím jsem se nesetkala s tím, že by dlužné výživné bylo na dítě, které už běžné výživné nedostává. Já osobně bych poslala na běžné výživné i první třetinu, ale nejsem si jistá, že je to tak podle OSŘ.
Snad se ozve někdo, kdo tomu líp rozumí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 10. 2020 15:43
Dobrý den, pomohli byste mi, prosím, rozmotat srážky na běžné a dlužné výživné? Exekuce na obě přišly ve stejný den, takže budu srážet poměrem. jedna třetine je 880,-. Z první třetiny dám 880 na běžné výživné, ale jak vypočítám poměr na zbytek běžného (1.120) a dlužného už nejsem schopna vypočítat. Poradíte, prosím?