Dobrý den, děkuji za všechny reagce. V mém případě jde on podnájem. Ja sám jsem podnájemce vůči městu a spolubydlící taktéž. Nejde tedy o klasický pronájem kdy je otazka danění jasná. Na jednu tranu ano, byt pronajímám a platím z toho nájem městu na stranu druhou spolubydlící jsou halšení jako osoby v domácnosti ale bez práv které mám jen já. Pouze se mnou město prodlužuje smlouvu atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 10. 2020 8:47
Dobrý den, mam státní byt tedy městský byt, který na mě přešel po otci a prarodičích. Každým rokem se mi prodlužuje podnájem a smlouva s městem. Po nějaké době jsem se rozhodl mit spolu se mnou v bytě spolubydlicí, pro snížení nákladů na nájem, které jsem nahlásil na výpočtový list jako osoby v domácnosti. Nemám od magistrátu výslovně nebo písemně povolený pronájem ze strachu aby se mi smlouva neprodlouzila.
Můžete mi prosím poradit platí se v tomto případě daň z podnájmu? Byt sám nevlastním. Osoby jsem přihlasil a jsou v podnájmu se mnou. Dokonce jsem na výpočtovém listu uvedl ze se jedna o rodinný vztah. Moc děkuji za odpověď.