§ 242
Neúčinnost úmyslně zkracujících právních úkonů
(1) Odporovat lze rovněž právnímu úkonu, kterým dlužník úmyslně zkrátil uspokojení věřitele, byl-li tento úmysl druhé straně znám nebo jí se zřetelem ke všem okolnostem musel být znám.
(2) Má se za to, že u úmyslně zkracujícího právního úkonu učiněného ve prospěch osoby dlužníku blízké nebo osoby, která tvoří s dlužníkem koncern21), byl dlužníkův úmysl této osobě znám.
(3) Úmyslně zkracujícímu právnímu úkonu lze odporovat, byl-li učiněn v posledních 5 letech před zahájením insolvenčního řízení.
fajn, poraďte vy podvodníkům (i tazatel i firma), kteří krátí daně tím, že firma odepisuje auto a velmi pravděpodobně i dostali vráceno dph, které "fakticky" platí někdo jiný (navíc pravděpodobně tím, že je na firmu dal prodejce nižší cenu), a teď chtějí ještě okrást věřitele. jsem na vaši radu hodně zvědavá :-)
Já bych DPH teď vrátil to je jasné nikoho neokradam jen jsem pouze v danou chvíli kdy jsem auto potřeboval neměl jinou možnost vzít ho jinak než na firmu bohužel tohle jsem nevěděl a ani firma, ale teď díky covidu se to pokazilo a DPH které jsem dostal tak jsem věděl, že po 3 letech ho budu vracet protože na tu dobu byl úvěr a nebyl v tom žádny záměr někoho okrást.. Tak nehazejte všechny lidi do jednoho pytle
Trochu vám nerozumím asi jste zažila hodně špatně věci věděl jsem, že pokud zaplatím auto za 3 roky a převede se na mě tak budu vracet státu DPH, protože to tak je do 5let... ano covid je jedna z důležitých věcí která mě do téhle situace dostala bohužel podvod mě vůbec nenapadl dělat je vidět, že lidi jen přemýšlejí jako vy a za vším vidí podvody neuvěřitelná doba, ale je to fuk mějte se a díky za radu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 11. 2020 21:07
Dobrý den, rád bych se zeptal před 2 lety jsem si koupil auto, ale je napsané na firmu v které pracují. Auto bylo koupené na úvěr a ten celý platím já a teď se firma asi dostane asi do finančních problémů a na aute je už jen nesplacena malá část kterou chci doplatit a auto převést na sebe, ale je možné, že cca za 2 měsíce se firma dostane do insolovence.. Můžu o auto přijít, protože bylo psané na tuto firmu? Děkuji za odpověď