Dobrý den, ano mě chodí toto Potvrzení o trvání DPN k 14.dni DPN a pak k poslednímu dni měsíce do datovky a mám to jako poklad ke mzdě. No někteří lékaři to odmítají vystavit a pak i ověřuji na e-portále ČSSZ přes službu Informace o dočasné pracovní neschopnosti zaměstnance, zda nemoc pokračuje nebo je ukončena.
Vždy se mi nakonec podařilo toto Potvrzení obdržet, podle platné právní úpravy § 61 písm. j) zák. č. 187/2006 Sb. je ošetřující lékař povinen toto vydat pro účely náhrady. Na školení často slýchávám, že se lékařům do toho nechce nebo jsou to odmítači e-neschopenek. Takže požádám vždy zaměstnance aby si to Potvrzení vyžádal u lékaře a nakonec lékař potvrzení vystaví. Chci mít opravdu jistotu, že je stále na DPN.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 12. 2020 10:48
Dobrý den, externí firma nám zpracovává mzdy. Zaměstnanec onemocněl 23.11., elektronicky žádné trvání od Dr. k 30.11. nepřišlo a zatím ani nepřijde. Mzdovka odmítá ve výplatě za listopad vyplatit náhradu mzdy od 23.11. - 30.11., že nemá další potvrzení/trvání. MUDr. rozčílen, že si volal na OSSZ a prý nepotřebuje, zaměstnanec naštvaný, že bude bez týdenního příjmu... Prosím, kde je pravda?
děkuji