Kdysi jsem toto také zjišťovala přímo u Exekutorské komory.
Odpověď: " Pokud je pohledávka (jistina) přednostní, pak se jako přednostní bude srážet celá vymáhaná povinnost (včetně nákladů exekuce a nákladů oprávněného). Jedná se totiž o příslušenství pohledávky."
Ale měla jsem i exekuční příkaz s přednostní pohledávkou, kde bylo přímo uvedeno, že jistina a úroky jsou přednostní, odměna exekutora nepřednostní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 12. 2020 11:11
Dobrý den. Zaměstnanec má několik exekucí. Bohužel mi chodí postupně do DS. Pracuje u nás již 2 měsíce. Srážím mu přednostní doručenou dne 23.9.19, nepřednostní doručenou 30.11.2010. Nyní přišla další přednostní s datumem doručení prvnímu plátci 23.4.2016. Tudíž bych ji měla začít srážet a pozastavit srážky na tu původní. Jistina je 2000,- Kč náklady exekuce 7 865 Kč, náklady oprávněného 100 Kč. Exekutor uvádí aktuální výši 7 965,- Kč. Což je náklad exekuce a náklady povinného. Nikde jsem nedohledal, nebo hledala špatně., zda jsou náklady exekuce přednostní pohledávka. Ve výčtu přednostních pohledávek toto není. A shodou okolností pracuje kamarádka ve společnosti, které dluží. A tam mi řekla, že u nich dluží ještě 900 Kč. Tak jsem se do toho zamotala :-D Prosím o radu jak by jste to provedli vy. Děkuji.. exekuce jsem nedělala snad 15 let.. a teď tohle. děkuji I.