Prohlášení poplatníka - děti

• (neregistrovaný)

11. 1. 2021 7:10

Dobrý den, prosím o pomoc při vyplnění prohlášení poplatníka u zaměstnance, který uplatňuje daňové zvýhodnění na dítě jen v ročním zúčtování.
    V roce 2020 neuplatňoval, kolonku s dětmi vyplněnou nemá. Bude uplatňovat v ročním zúčtování.
    V roce 2021 opět nebude uplatňovat měsíčně, až pak v ročním zúčtování v roce 2022.
    Jak by prosím mělo být vyplněno prohlášení r.2020 a prohlášení r.2021.
    Nějak se v tom plácám.
    Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2021 8:42

xJ (neregistrovaný)

Podrobný popis máte v uvedených tiskopisech. Jak v žádosti o zúčtování, tak v prohlášení poplatníka.
      Žádost o roční zúčtování:
      2) v případě, že v souladu s § 38k odst. 7 zákona uplatňujete slevy na dani podle § 35ba odst. 1 písm. a,c,d,e,f) příp. daňové zvýhodnění dodatečně v rámci žádosti o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění, pak označte „X“ a pro uplatnění použijte tiskopis Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti na příslušné zdaňovací období a postupujte při vyplnění dle „upozornění“ na str. 2 tohoto tiskopisu MFin 5457

Prohlášení poplatníka na konci tiskopisu:
      Upozornění: V případě, že v souladu s § 38k odst. 7 zákona uplatňujete slevy na dani podle § 35ba odst. 1 písm. a, c, d, e, f) příp. daňové zvýhodnění dodatečně v rámci žádosti o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění, pak označte dodatečně uplatněnou slevu na dani (případně daňové zvýhodnění) „XD“ a zároveň uveďte kalendářní měsíce, za které dodatečně uplatňujete (např. 9-12). Kalendářní měsíce neuvádějte u slevy na poplatníka.
      Pro účely dodatečného uplatnění lze použít i nový tiskopis MFin 5457. Nepoužívejte změnovou část, která je určena pouze pro změny, které nastaly
      v průběhu zdaňovacího období, tzn. před žádostí o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění.

• 12. 1. 2021 15:27

prosím (neregistrovaný)

Děkuji. Prosím ještě o kontrolu, zda jsem to pochopila srávně:

Do původně vyplněného prohlášení na rok 2020 zaměstnanec vyplní tabulku s dětmi, do poslední kolonky napíše měsíce 1-12 a do nadpisu napíše XD.

Do žádosti o RZ toto dítě uvádět nebudu.

Pochopila jsem to prosím správně?
      Jsem začátečník.
      MOC DĚKUJI!!!

• 13. 1. 2021 18:11

Prosím (neregistrovaný)

Prosím Vás, opravdu nikdo neví, jestli to mám správně?
      Omlouvám se, že se znovu ptám, už naposledy.
      Každopádně moc děkuji za případnou odpověď.

• 26. 1. 2021 13:19

Tereza (neregistrovaný)

Mám ten samý dotaz a pochopila jsem to z růžových papírů tak, že v žádosti o roční zúčtování za 2020 zaškrtnete X na zadní straně pod podpisovou částí políčko. Děti pak doplníte do prohlášení poplatníka podepisovaného na rok 2020. V prohlášení na rok 2021 zase nebude nic, jak říkáte, že nechce uplatňovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).