Podle mne musíte. Pokud nejezdíte moc, tak je otázka, zda se nevyplatí platit 25,-Kč za den použití auta (teď nevím,zda je to i u OSVČ nebo jen u zaměstnance). Pokud auto nepoužíváte ten rok vůbec, tak se posílá nulové daňové přiznání a k tomu čestné prohlášení, že jste auto vůbec nepoužil k podnikání.
Podle mého názoru v případě osobního vozidla nemusíte.
Zákon č. 16/1993 Sb. § 2 Předmět daně
(1) Předmětem daně silniční jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla
c) používaná
2. poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti nebo v přímé souvislosti s činností, ze kterých plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů. ..
+ § 8 + § 9
A jak stát pozná, že jste s autem nejezdil.
Máte auto, tak musíte platit.
Že jste nejezdil, to je váš problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 1. 2021 14:41
Dobrý den,
nikde nemůžu najít, musím platit silniční daň za auto vložené do podnikání i za ty měsíce, kdy jsem auto nevyužil (tzn. vůbec nevyjelo, žádný kupovaný benzín), nebo pouze za ty měsíce, kdy jsem auto použil dle knihy jízd? V případě, že nemusím, je to vázáno na nějaké odhlášení na dopravním a opětovném přihlášení auta? Děkuji moc za odpovědi.