Dotaz k hlavnímu líčení

• (neregistrovaný)

15. 1. 2021 16:29

Dobrý den, došlo mi předvolání k hlavnímu líčení a v obžalobě stojí že mi navrhuje u hlavního líčení -
    4. Uložit obviněnému trest odnětí svobody kolem poloviny sazby § 148 odst. 1 trestního zákoníku s podmíněným odkladem výkonu trestu a trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel v dolní třetině sazby § 673 odst. 1 trestního zákoníku.

Můj dotaz zní následovně:
    Mám podmínku ještě na 2roky ale to byl soud z bezdůvodného obohacení, v obžalobě soudu který bude není uvedeno že bych měl záznam v rejstříku trestů, chci se zeptat, bude se soud znovu dívat do rejstříku trestů a přečte tam podmínku která mi byla udělena nebo se bude vázat tím co je napsané v obžalobě ?

V případě kdy by mi byla uložena další podmínka, je možné mít dvě podmínky? Jedna z bezdůvodného obohacení a druhá z dopravní nehody ublížení na zdraví z nedbalosti.

A můj poslední dotaz je ten že pokud mi udělí zákaz řízení všech motorových vozidel v dolní třetině sazby § 673 odst. 1 trestního zákoníku, co znamená dolní třetina sazby ? Jak dlouho to je ?

Děkuji moc za vyjádření a vaší pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 1. 2021 17:25

xy (neregistrovaný)

bohužel je možné mít dvě a dokonce i tři podmínky současně :-( pak to tu tak vypadá.

• 15. 1. 2021 18:07

Aion (neregistrovaný)

K Vašemu postavení: byl jste pravomocně odsouzen pro dřívější TČ, nyní jste obžalován pro jiný TČ = jste recidivistou, což je přitěžující okolnost. Bude vám uložen další trest, pro vydání souhrnného trestu nejsou dány zákonné podmínky. ¨
      Soud samozřejmě o vaší dřívější trestné činnosti ví, při ukládání trestu se přihlíží mj. k osobě obžalovaného, způsobu jeho života apod.
      Soud je při rozhodování vázán pouze popisem skutkového děje, nikoliv jeho právní kvalifikací = může dospět k tomu, že obžalovaný se daným skutkem dopustil jiného TČ s jiným možným trestem.
      Zda další podmínka, to nevíme, v každém případě další trest - viz výše.
      Trestní zákoník nemá tolik §§, jedná se o ust. § 73 TZ - zákaz činnosti. Tento trest je možné uložit v rozpětí jeden rok až 10 let.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).