Překážky na straně zaměstnavatele se nezapočítávají do průměru pro výpočet náhrad.
Jestliže ve 4. čtvrtletí odpracovali aspoň 21 směn, použijete hod průměr vypočítaný (nejméně takový, který odpovídá jejich zařazení do skupiny zaručené mzdy).Ale z důvodů, které uvádíte (vybírání dovolené apod.) jim přece hodinový průměr neklesl. Počítáte přece jen s Kč za práci a ty dělíte skutečně odpracovanými hodinami.
Můžete mi na to prosím kouknout:
10/2020 - odpracováno 1 den, dovolená 15 dní, náhrada mzdy 6 dní; HM 65 125 Kč
11/2020 - odpracováno 1 den, náhrada mzdy 20 dní; HM 60 564 Kč
12/2020 - odpracovány 2 dny, dovolená 5 dní, náhrada mzdy 16 dní; HM 64 295 Kč
Průměr za 4. Q byl 372,87 Kč
Při výpočtu náhrad za 1/2021 mám průměr 157,53 Kč....spočítal se z hrubé mzdy jen za skutečně odpracované dny, což mi vychází jako nesmysl.
Nebylo odpracováno 21 dní, tak použiji pravděpodobný?
1) Nepíšete, jaké má rozvržení pracovní doby a jaký úvazek , zda od pondělí do pátku po 8 hodinách nebo jinak (kvůli placení svátků).
2) Neuvádíte, jak platíte svátky. Zaměstnanec je odměňovaný měsíční mzdou a svátek má tudíž placený jako část měsíční mzdy? Nebo má měsíční mzdu, ale svátek má placený průměrem. Nebo má hodinovku a svátek má placený průměrem?
3) Z uvedených hrubých mezd se nedá nic vypočítat. Musíte pracovat pouze s hrubou mzdou za práci, tzn. základní mzda plus případná odměna, prémie (plus případně část základní mzdy za svátek).
4) Neuvádíte počet skutečně odpracovaných hodin (plus případně hodin svátku v případě, že je placený jako část základní mzdy)
5) Porovnáváte h průměr ze 4. čtvrtletí 2020 s průměrem na 1. čtvrtletí 2021. To je velký rozdíl - ale nedá se takto říct, proč. Buď je ten průměr na 4. čtvrtletí správně, protože měli ve 3. čtvrtletí velké odměny. Nebo ho máte špatně a porovnáváte špatně vypočítaný průměr.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 2. 2021 10:40
Dobrý den,
při zpracování mezd za 1/2021 budu proplácet zaměstnancům náhradu mzdy z důvodu překážek na straně zaměstnavatele z důvodu uzavření provozovny. Ve 4. Q, ze kterého se má průměr vypočítávat, však byli také zaměstnanci na překážkách nebo si vybírali dovolenou, takže jim o dost klesl průměr pro výpočty náhrad v 1.Q 2021. Zajímá mě, zda můžu použít pravděpodobný průměr, který by měli, pokud by normálně pracovali? Obávám se ale, že v případě kontroly (využíváme program Antivirus) by mohl být problém, zda jsme byli oprávněni tento pravděpodobný průměr použít.
Moc děkuji za odpověď.