Zkuste to znovu. Po pobírání rodičovského příspěvku NEBO po ukončení čerpání rodičovské dovolené? Když končila čerpání mateřské dovolené, požádala o čerpání rodičovské dovolené? Pokud ano, do kolika let věku dítěte? Pokud ne, kdy mělo dítě 3 roky?
S podvodem daleko nedojdete, ani bych o něm neuvažovala.
RD se poskytuje v rozsahu, v jakém o ni zaměstnankyně (zaměstnanec) požádá, nejdéle do 3 let věku dítěte. Rodičovský příspěvek nemá s RD nic společného.
Žádost o RD nemusí být písemná, zaměstnankyně o ni může požádat konkludentně, a to tím, že po MD nenastoupí. V takovém případě se má za to, že o ni požádala do 3 let věku dítěte. Návrat do zaměstnání není věc dohody mezi zaměstnankyní a zaměstnavatelem.
Nějak nechápu, proč by se měla nějaká dohoda uzavírat, navíc zpětně (více nelze posoudit, nepíšete data).
Rozuměla bych tomu tak, že sociálka požaduje žádost o RD, nikoliv dohodu o návratu, aby se nechalo posoudit, zda po RD nečerpá neplacené volno. Vůle projevená konkludentně se prokazuje fakt blbě.
Skvělé, moc děkuji!! Mám to zprostředkovaně od mladé mzdové začínající účetní. Její dotaz kopíruji: Dítě se narodilo 11.1.18, měla nastoupit po RD 11.1.21. Sociálka chce dohodu o nástupu po rodičovské dovolené.(I když mi přijde, že do 3 let by bylo 10.1.21...?)
Zaměstnavatel přece nemá povinnost uzavírat dohodu o nástupu, ledaže - mě teď napadlo, že nastupuje - co si myslím - déle o jeden den, než jsou tři roky. Že by to bylo tohle? Anebo to motám. Moc děkuji za odpověď.
Děkuji, už jsem hodně zapomněla. A možná, že už jsem "doma". Jste prosím na příjmu? Shrnu: Zaměstnankyni se narodilo dítě 11.1.2018, rodičovská dovolená do max. 3 let věku dítěte, tj. (s vaší pomocí) do 11.1.2021, nic není písemně, požádala ústně. Od 12.1.2021 by měla nastoupit do zaměstnání. Poslala neschopenku - nemocná od 11.1.2021. A tady je to jádro pudla. Ona vlastně onemocněla v době, kdy jí běžela rodičovská dovolená, tzn. volno bez náhrady příjmu, proto nemá nárok na do zaměstnání z RD i dříve. Vím, že na to kdysi existovaly dva právní názory - jeden se souhlasem z-tele, druhý bez souhlasu z-tele jako její právo ze zákona ...nevím, jak se to ustálilo.
A proto - v případě, že bude na OSSZ doložena skutečně DOHODA mezi jí a z-telem, že zaměstnankyně nastoupí do zaměstnání 11.1.2021 a ona v ten den nenastoupí, ale onemocní, má ušlý příjem a neschopenka by placená byla. Proto si myslím, že chce OSSZ dohodu, která buď je anebo není. A když dohodu z-tel nedoloží, nárok na placenou neschopenku není. Přijde mi to teď logické? Jaký na to máte prosím názor. Děkuji.
Pokud zpětně uzavřete dohodu, že nastoupí místo 12.1. už 11.1.., je to podvod a divím se, že by vám to za to stálo.
Názor na dřívější návrat z RD je pořád stejný: vše se musí posuzovat podle okolností. Obecně - pokud se zaměstnavatel určitým způsobem během její nepřítomnosti zařídil, zaměstnankyně se těžko svého dřívějšího návratu těžko domůže. Pokud ale zaměstnavatel např. její místo inzeruje jako volné, je to situace jiná. Schválně píšu obecně, protože ve všech soudních sporech se nejednalo o 1 den, ale delší časový úsek.
Dál radit nebudu, protože s takovým postupem nesouhlasím.
To je v pohodě. Není to můj případ, ale známé, která dělá mzdy krátce a právě z-kyni sdělila, že jí trvá rodičovská dovolená do 11.1.2021, na to poslala z-kyně neschopenku od 11.1.21 ... Já jsem se chtěla jenom dobrat k tomu, jakou dohodu a proč požaduje OSSZ. Já nic neantidatuju, jsem zcela mimo. Jen jsem stále nechápala, proč ta dohoda. Známá poslala na sociálku dohodu o čerpání dovolené :-) Každý jsme nějak začínali. Děkuji a přeji pěkný večer.
Já už blbnu. Známá - mzdovka řekla zaměstnankyni, že jí končí RD 10.1. a 11.1. že má nasttoupit do práce, proto ta neschopenka asi od 11.1. ale to už je teď asi jedno. Nevím, jak se s tím vypořádá, přesto všechno, opravdu díky za váš čas. Vaší otázkou, od kdy marodí, mi alespoň bliklo a upřesněním, do kdy trvá RD, se mi dokonce i rozsvítilo. A to jsem mzdy přestala dělat teprve před zhruba třemi lety, a už jsem vedle jak ta jedle. Krásný večer!
Zaměstnavatel napíše pro sociálku info, že dítě té zaměstnankyně se narodilo 11.1.2018 a že ta zaměstnankyně požádala ústně o rodičovskou dovolenou do 3 let dítěte, tj. do 11.1.2021. A že o neplacené volno po rodičovské dovolené nepožádala.
Takže do práce by se bývala měla vrátit 12.1.2021. S tím, že má neschopnost už od 11.1. se nic nenadělá. Zaměstnavatel jí zaplatí náhradu mzdy v prvních 14 dnech nemoci (tj. 11.1.-24.1.21), ale za 11.1. ne, protože to ještě trvala rodičovská dovolená. Od 25.1. pak bude platit nemocenskou sociálka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 2. 2021 13:29
Dobrý den, jak byste prosím řešili situaci, když se má vrátit po rodičovském příspěvku zaměstnankyně a namísto toho onemocní. Sociálka volala, že chtějí doložit dohodu, že měla po RD nastoupit. Mají k tomu právo? Pokud je doba neurčitá, je přece předpoklad, že nastoupí. Jak se může "upsat" k tomu, co bude za třeba 2 roky? ale bez té dohody jí asi nevyplatí nemocenskou. Takže fiktivně napsat dohodu a antidatovat, i když to je podvod??
Děkuji za vaše názory a radu, jak postupovat.