Pokud je zaměstnavatel připraven práci přidělovat, ale zaměstnanec není schopen, ochoten či připraven práci, nemůže se jednat o překážku na straně zaměstnavatele, ale zaměstnance. Tato 3 slova byla Nejvyšším soudem použita v různých souvislostech a nevidím důvodu, proč by neměla platit i zde.
Takže davaj domů a prostředky na obživu si obstarej jinak.
"57. Jak řešit konflikt se zaměstnanci, kteří se odmítají testovat? Protože např. způsob samotestů považují za bolestivý či neúměrně invazivní. Překážkou na straně zaměstnavatele? Neomluvenou absencí? Firma chce používat jednu sadu testů pro všechny a nechce přecitlivělým ustupovat.
Mimořádné opatření MZdr povinnost absolvovat test u zaměstnavatele (nebo v odběrovém centru). Odmítnutí testu zaměstnancem bez doložení potvrzení o absolvování testu jinde lze brát jako porušení § 301 písm. c) zákoníku práce a dle toho lze vyvodit pracovněprávní důsledky." - Odpovědi odborných pracovníků ministerstva průmyslu a obchodu, agentur CzechTrade, CzechInvest a dalších organizací na dotazy podnikatelů položených prostřednictvím speciální informační linky ohledně podpůrných programů COVID Nájemné, Ošetřovné a další (Aktualizováno 4. 3. 2021).
„Zaměstnanci jsou podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví ze dne 1. března 2021 povinni na výzvu zaměstnavatele testování podstoupit. Z toho plyne, že pokud se nedostaví zaměstnanec k testu, nemůže vykonávat práci na pracovišti zaměstnavatele. V takovém případě by šlo o neomluvenou absenci a hrubé porušení pracovních povinností,” řekl advokát Jiří Matzner."
a poté tím pádem nesmí na pracoviště...
pokud zaměstnavatel má jen "šťourací" testy a zaměstnanec odmítne, je na zaměstnanci si zajistit plivací, čůrací, z okraje nosu, ... a zaměstnavatel (potažmo poté stát částečně) uhradí.
nevím, o čem je debata. je to dáno jako právními předpisy daná podmínka, a když je zaměstnanec takový sobec, že odmítne (chápu že klasické pcr nechce, ale má možnost jiných) tak bych ho poslala na překážky z jeho strany za 0 %. jak k tomu přijdou ti ostatní, kteří jsou ohleduplní a mají zájem na tom, aby nedejbože někoho nenakazili?
Myslím, že se mýlíte, když píšete, že "je na zaměstnanci zajistit si plivací, čurací...". Jak já jsem to pochopila, tak testy má zajistit firma - a to buď nákupem (pak mu bude uhrazena nějaká část na každý použitý test) nebo posláním zaměstnanců do testovacího místa, což je zdarma. A pokud nakoupit testy nechce (nechce nebo nejsou) a pošle je do testovacího místa, zaměstnanec se tam dostaví a špejli odmítne - tak co dál? Nesmí na pracoviště - jasně. Překážky z jeho strany bez náhrady - logicky ano. A dál?
Kde jste vyčetla, že je nemůže poslat na testovací místo? Teda nevím, jak jste pochopila moje označení "testovací místo", ale mám na mysli odběrové místo = nemocnice, lékař. Musí zajistit testy - ano, ale to znamená, že musí zajistit otestování. Buď antigenní, prováděné poskytovatelem zdravotních služeb - tzn. že je pošle na odběr (na "testovací místo"), nebo ty, které může použít laik - ty obstará zaměstnavatel a pochopitelně pak s nimi nebude zaměstnance nikam posílat.
Pokud zaměstnanec nějaký typ testování, který zajistil zaměstnavatel, odmítne a chce pracovat, může si obstarat svoje - na svoje náklady. Prokáže zaměstnavateli, že je negativní a může na pracoviště.
Pokud zaměstnanec odmítne se otestovat vůbec, pak ho zaměstnavatel nevpustí na pracoviště a pošle domů - bez náhrady.
Pokud zaměstnavatel nesplní svoji povinnost (zajištění otestování u poskytovatele zdr.služeb nebo nákupem), pak zaměstnanec sám nemá žádnou povinnost si obstarávat testy sám. Nesmí vejít do firmy a jde o překážku na straně zaměstnavatele (s náhradou).
Také by mě zajímao co se zamětnancem,který odmítne testy, ale je pro firmu nepostradatelný. Například máme jen 1 personalistku s kumulací mzdové účetní pro 450 zaměstnanců. Co v tomto případě, když ona odmítne test. Tak jí pošleme domů ať za 0% nebo za 100%, ale zaměstnanci nebudou brát mzdu? Myslel někdo na takové případy?
asi je nenapadlo, že takoví sobci v době, kdy už máme ve špitálech kvůli covidu i děti na kyslíku a dokonce i v umělém spánku, se vyskytnou.
u personalistky to vidím jedině na HO.
já prostě nepochopím, když jsou dostupné "bezbolestné" testy, proč někdo není ochoten to podstoupit.
plně souhlsím, kámošce skrz covid zemřel 12 kluk, ale souhlasím i s názory, těch co nechtějí testy z center nebo od závod. doktorů z nosu (Antigen.) Spouta lidí má nějaké zdr. problémy atd.
A z vlastní zkušenosti vím, že mnoho firmy jiné, než tyto testy neuznávají. což je podle mě hrozné, Min, zdravot. povolilo samotestování, a tak firmy mají tyto testy nabízet, ze slin, z kraje nosu ....to snad může každý zaměstnanec si udělat .... v tom opravdu problém nevidím ....
Spíš vidím problém, v tom, že spousta firem samotesty neuznávají a posílají lidi do testovacích cester nebo k nim jezdí závodní lékař, který by mohl místo toho vypomoci v nemocnici . !!!!! to mi přijde do nebe volajicí
Neschopenky Covid za 12 měsíců měla cca 15 a úmrtí žádné, ani u příbuzných. Na HO být nemůže nemá notebook,má pevný PC. Ale to jsem dala jen příklad, takových profesí je určitě více. Co napříkald uklízečka,která je také jediná. To ostatní budeme sedět v bordelu a místo covid chtneme žloutenku,tuberu, apod? Spíš je divné,že někdo rozhodně A, ale nedomyslí B, C ...
to, že nemá NTB je důvodem proč to nejde? to zaměstnavatel není schopen osobě, na které podle vás leží existence firmy, pořídit noťas? hledáte důvody proč to nejde a ne způsoby, jak by to šlo. tak se přijme jiná uklizečka, jiná mzdovka, prostě to jinak nejde. co by firma dělala, kdyby onemocněly na dlouhou dobu a třeba šly rovnou do invalidky? nebo když uklizečka zemře, tak se firma položí a brodí se v bordelu jak píšete? nebo zemře mzdovka a nikdo od té chvíle nebude dostávat mzdy?
já bych o takové kolegy/zaměstnance, kterým nezáleží na zdraví ostatních a nejsou schopni pro to nic udělat a dvě vteřiny týdně strpět naprosto bezbolestný zásah, nestála.
buďte rádi, že máte štěstí. já mám mrtvé mezi kolegy, kamarády i příbuznými. a jen jednomu bylo šedesát, ostatní byli mladší. blbá zkušenost, ale na druhou stranu NIKDO z kolegů se testování nebrání. třeba až někomu od vás zemře díky tomu svinstvu partner, dítě, rodič,... tak se postoj těchto covidiotů změní.
mimochodem kolegyně, která zemřelého kolegu nakazila, se stále léčí na psychiatrii, sejmula takhle i svoji babičku :-(
U nás ve firmě AGC se na všechno sere , ze začátku byla aspoň dezinfekce. Teď jsme museli na špejli 0 případů ze 150 lidi , je to saskarna nedodržujeme vůbec nic makáme stejně jako v předchozích 10 letech. Máme testy ze slin ale chodit musíme na špejli až do nosohltanu. Dva dny mě bolela hlava a do teďka mám rýmu
Dobrý den, mohu se prosím poradit. Do zaměstnání musím chodit 2x týdně, zaměstnavatel zajistil testy výtěry z nosu- mám potvrzení od lékaře, že test z nosu mi nemůže být odebrán ze zdravotních důvodů. Svému zaměstnavateli jsem to oznámila a navrhla, že za své náklady si koupím testy ze slin a udělám si ho buď doma nebo na odběrovém místě zaměstnavatele- Můj zaměstnavatel je dceřiná společnost corporátní firmy. Corporát se chce zbavit zodpovědnosti, že lidé na odběrových místech u nás ve firmě nejsou proškolení na odběry ze slin a nebudou dělat takové výjimky. Svému nadřízenému navrhuji, že si udělám test doma, podepíšu čestné prohlášení, že jsem test vykonala a je negativní a přiložím fotografii s testem. Můj nadřízený s tím to souhlasil, za předpokladu že se taková výjimka uděluje, že to mohu takto provést. Bohužel žádná taková výjimka není. Jak je možné se bránit, prosím? Děkuji
výtěr z nosu -
většina antigenních testů na výtěr z nosu je taková, že stačí setřít okraj nosu, žádné hluboké šťourání. v potvrzení od lékaře je opravdu, že vůbec nelze výtěr ani z okraje nosu? proč?
kolegyně má v nose polypy, také se hrozí kdyby musela na pcr testy, ale v práci výtěr z nosu jí nedělá problém.
zaměstnavatel by neměl přistoupit na samotestování doma, nemá tak kontrolu zda byl test vůbec proveden. ovšem pokud by byl vstřícný, nevidím důvod, proč neumožnit test ze slin pod dohledem, pokud testy jsou schválené..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 3. 2021 13:16
Dobrý den,
je nařízení povinného testování zaměstnanců na Covid-19 právně v pořádku?Pokud ho odmítnu,hrozí mi pokuta,popř.ztráta zaměstnání?