Slyšela jsem názor, účetní odpisy by měly odpovídat úč. pravidlům a zohledňovat míru opotřebení majetku, tudíž majetek nemužu učetně odpisovat dva roky, když jej lze používat např. 5-6let(že by to mohlo byt napadnuto)...
POkud si tedy stanovím hodnotu dlouhod.hmotného majetku např, na 40 tis uč odpisy by měly odpovídat míře opotřebení.
Děkuji, dle tohoto bodu chápu, že mám pravdu a mohu uplatnit daňové ..ale....
V tomto odstavci se příše, že účetní odpisy se mohou použít jako daňové výdaje, tudíž UCE=Daň - takže bych upravila směrnici dle tohoto a odepisovala bych majetek sice 24 měsíců (dva roky), ale odpis jak UCE tak DAň by se mohl rozhodit do tří let, v závislosti na datu pořízení... je to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 3. 2021 11:11
Dobrý den,
pro loňský rok 2020 jsme se rozhodli využít zvýšení hranice pro pořízení HIM na 80 tis. Směrnicí jsme dále vymezili, že majetek v hodnotě 15-80 tis, budeme účtovat a vést na účtu 022 a dva roky odepisovat. Máme ve směrnici napsáno, že účetní odpis bude měsíční a daňový 1/2 odpisu ( tudíž majetek pořízení v r.2020 bych daňově odepisovala 1/2 v r.2020 a druhou v r.2021) + účtujeme o odložené dani. Teď mi externí účetní poradce řekl, že toto nemá oporu v zákoně a musíme odepsat daňově v roce pořízení a já s ním nesouhlasím. Poradíte prosím, kde je pravda??