Není to přímo odpověď na pojištění odpovědnosti za škodu, ale zarazilo mě, že příspěvek na životní pojištění platíte přímo zaměstnanci. Máte u zaměstnance správně jeho smlouvu? (určený příspěvek zaměstnavatele). My účtujeme 527/325 a platíme přímo my jako zaměstnavatel ve smlouvě sjednanou částku.
Předpis od pojišťovny, účtování v agendě ostatní závazky 5xx/325
Platba závazku pojišťovně, účtování v bance 325/221
Ve mzdách částku zadáte jako navýšení základu daně nepeněžní (podle toho, jak máte "zdanitelnou náhradu" uvedenou ve svém mzdovém SW).
Z mezd bude částka tohoto pojištění vstupovat do výpočtů, do mzdového listu, ale již ne do účetnictví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2021 16:59
Dobrý den. Dokázal by mi, prosím, někdo poradit, resp. utvrdit mě, zda neuctuji špatně? Zamestnavatel se rozhodne uhradit za zaměstnance pojištění odpovědnosti za škodu. Má uvedeno i v kolektivní smlouvě, může tedy uplatňovat jako daňový náklad. A účtovat takto? Předpis pojistného 5xx/333, úhrada 333/221 a nevím jak zahrnout do mezd na 331. Přitom např.zivotko je to stejné 527x333 a úhrada 333/221. A kam účtovat příspěvek na osatne, tzv. osupne? 521/331? Nějak mi to hlava nebere, kreslím si šibenici a nepřišla jsem na to jak dál. K.