Předpokládám, že ta ztráta na výdělku je vlastně to odškodnění? Tím myslím, že jsem u nás našla v archivu staré úrazy a je zde dopis, že poškozeného jsme neodškodnili ve výši X %, ať to udělá pojišťovna.
A jestli se mohu ještě zeptat, když nám PN s úrazem vznikla teď nedávno a ještě trvá; v této chvíli jsem rozeslala kopii Záznamu o PÚ na Inspektorát práce, ZP poškozeného a OSSZ. S ostatními dokumenty (Ztráta na výdělku, Odškodnění, Hlášení vzniku události) čekám až na ukončení PN, správně?
MOC MOC děkuji.
Tyhle diskuze mi zachraňují život :-))
Na OSSZ se již neposílá záznam o pracovním úrazu, ale zaměstnanec sám by měl zaslat klasický záznam o úrazu (jako když je nepracovní úraz). Záznam o pracovním úrazu zasíláte i na pojišťovnu (Kooperativa nebo Česká pojišťovna). Pojišťovna mezi tím přidělí číslo pojistné události. Odškodnění můžete provést vy a následně peníze požadovat po pojišťovně nebo odškodnění nechat na pojišťovně. Osobně preferuji druhou možnost. Ale nezapomeňte, že u druhé možnosti nemůžete zaměstnanci provést RZD, bude mít povinnost podat daňové přiznání.
Tzv. odškodnění, lépe řečeno náhrada škody a nemajetkové újmy, nemusí být pouhá ztráta na výdělku. Téměř jistě tam bude patřit i bolestné. Také tam mohou patřit účelně vynaložené náklady spojené s léčením a další. Nelze tedy za tzv. odškodnění považovat ztrátu na výdělku.
Můžete požádat pojišťovnu o vyplacení náhrad škody a nemajetkové újmy. Podklady jí však pro to musíte dodat, včetně výpočtu, tedy i krácení. Ty se jí zasílají až po ukončení dočasné pracovní neschopnosti, včetně jednoho výtisku záznamu o úrazu (předem není nutné pracovní úraz ohlásit).
Jak již bylo uvedeno, na OSSZ se záznam o úrazu (stejný, který se zasílá na inspektorát) nezasílá. Možné by to bylo pouze po udělení souhlasu postiženým k poskytnutí OSSZ. Jinak by se jednalo o porušení souladu s GDPR.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2022 9:53
Zdravím,
mám před sebou poprvé pracovní úraz a chtěla bych se zeptat na ,,Odškodnění" a náhradu mzdy při PN.
Náš zaměstnanec nastoupil kvůli pracovnímu úrazu na neschopenku, vedení uznalo odškodnění prac. úrazu 95 %. Tato procenta nemají nic společného s klasickou náhradou mzdy za PN, kterou budu po dobu 14 KD vyplácet, že?
A také se chci zeptat, odškodnění je napsáno za měsíc prosinec, zaměstnanec na PN od 17. 12. 2021, ale stále trvá - veškeré dokumenty řeším až PO ukončení PN?
Mockrát děkuji.