Moc děkuji a můžu se ještě zeptat? Nakoupí materiál, udělá příjemku evidenční a když vystavuje fakturu za tu službu, tak stačí zase udělat výdejku, aby věděl, kolik kterého materiálu na to použil a tu si založit pro případnou kontrolu? Mě pořád neleze do hlavy, jak někdo zjistí, jestli si třeba nenakoupil něco pro sebe a schoval to pod tu zakázku.
A druhá věc, je pro něho lepší vést sklad zp. B? Kdyby měl A, tak musí při vyskladnění účtovat 542/112 a faktura 311/642 nebo opravdu může fakturovat jenom ty služby 602?
Já se omlouvám, že se ptám tak blbě, ale ještě jsem se s tím nesetkala.
Děkuji.
Pokud si tam schoval nějaký materiál, to už bude na posouzení a dokazování finančního úřadu, jestli to tam patří nebo nepatří. Pokud je zakázka výnosná, neřešila bych to.
Materiál bych zaúčtovala na zakázku na 501 a tržbu na 602.
Způsob skladu B bych nechala, jak jsem už psala, stav skladu se zohlední při inventuře na konci roku. Navíc se během roku ani nemůže měnit způsob účtování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 1. 2022 8:31
Dobrý den,
moc prosím o radu. Mám nového klienta, který montuje fotovoltaiky na střechy. Dostala jsem od něho toto vysvětlení - nakoupí materiál, účtuje zp. B, následně vše namontuje a vyfakturuje službu zhotovení fotovoltaiky a zhotovení energetického posudku.
Jak se to pak řeší skladově ten materiál, když nefiguruje na vydaných dokladech? Když účtuji např. e-shop zp. B, tak s vydaným dokladem dělám automaticky výdejku (kterou neúčtuji), ale při inventuře vidím, co je na skladě a můžu přeúčtovat 132/504.
Předem děkuji za odpověď.