Vy se jako zaměstnavatel registrujete jako plátce daně (závislá činnost) - jmenuje se daň z příjmů FO (srážíte fyzickým osobám) vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně. Formulář - Přihláška k registraci pro právnické osoby -02, bod c) - 2.1. A myslím, že povinnost oznámit je do 30-ti dnů, ale unesou i později. Hlášení se neposílá měsíčně, ale jednou za rok, tzv. Vyúčtování daní... Částky se na FÚ posílají na účet s předčíslím 7720.
Jste povinen přihlásit se na Kooperativě a platit zákonné pojištění zaměstnavatele (pro pracovní úraz a nemoc z povolání).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 1. 2022 19:25
Dobrý den,
prosím o upřesnění informace k přihlášení zaměstnance ke srážkové dani.
Jsem jednatel s.r.o. bez zaměstnanců a rád bych zaměstnal na DPP člověka, který je zaměstnán na HPP u jiného zaměstnavatele a má u něj podepsané prohlášení. U mě si nevydělá více než 10 000,- měsíčně, tedy nemám povinnost přihlásit na OSSZ a ZP, budu srážet pouze srážkovou daň. DPP bych rád sepsal zpětně k 01.01.2022, ačkoli mám povinnost přihlásit do 8. dnů na FÚ.
Můj dotaz zní: počítá se 8 dní od 01.01. nebo jinak? Mzdu za práci zaměstnanec obdrží standardně 15. násled. měsíce.
Předem velice děkuji.