Daň z prodeje (převodu) nemovitosti

• 21. 1. 2022 15:59

Dobrý den,

rád bych tímto zjistil, zdali je potřeba podat daňové přiznání z prodeje nemovitosti v roce 2021, před návštěvou finančního úřadu.

Jednalo se o prodej bytu, který mi byl předán developerem 10.9.2018, následná kupní smlouva podepsána 14.11.2018.

V bytě jsem celou dobu trvale bydlel, měl na sebe napsané zálohy jako elektřina, voda, komun. odpad, fond oprav, pošta apod.

Byt jsem prodal kupní smlouvou 18.1.2021.

Je nutné v tomto případě podat daňové přiznání, nebo by stačilo sepsat čestné prohlášení? Pokud bude potřeba podat daňové přiznání, je nutné mít zpracován znalecký posudek ceny bytu?

Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2022 18:03

vladík

Pokud jste v bytě bydlel 2 roky bezprostředně před prodejem,potom je příjem z prodeje osvobozen dle § 4/1 písm.a) ZDP. Osvobozené příjmy se do DP neuvádějí. Pozor na § 38v ZDP- oznámení o osvobozených příjmech FO.

• 21. 1. 2022 19:07

migel82@seznam.cz

Dobrý den,
      děkuji za rychlou odpověď. Bydlel jsem v bytě prakticky více než 2 roky, ještě před podpisem kupní smlouvy.
      Prodej bytu byl za 2.500.000 Kč. Pokud jsem našel správné vysvětlení, oznámení o osvobozených příjmech se hlásí nad 5.000.000 Kč.

Z mé strany tedy není nutné vyplňovat žádný formulář a ani podávat FO oznámení?

• 21. 1. 2022 21:46

katka2

Nemusíte nic podávat ani oznamovat. Jen si schovejte (= nevyhazujte) doklady, že jste tam ty 2 roky bydlel, např. faktury za energie, kdyby se náhodou fú ozval a chtěl to.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).