Děkuji za reakci, já zatím nenavyšovala z důvodu, že bych pak eventuelně nemohla dosrážet, zatím co přrplatek by mohl vrátit exekutor či insolvenční spráce....Insolvence mi spadají pod Ostravu, a ta se opírá o stanovisko nenavyšovat. Abych to řešila jednotlivě s exekutory a ins. správci, tak na to fakt nemám čas.... A nebojme se, oni se chystají zvyšovat tentokrát existenční minimum!!!!
Je fakt, že právní nejistota nadále trvá. A rozhodla jsem se, že ponechám starou výši nezabavitelných částek. Takže za leden mám nezabavitelné částky bez použití zákona č. 17/2022 Sb, za únor jsem použila částky s použitím zákona 17/2022 Sb. a za březen zase použiji nezabavitelné částky bez použití zákona č. 17/2022 Sb. To je teda mazec. A sledovat, co se bude dít dál. Ale máme se dobře :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 3. 2022 10:58
Jelikož nám zákonodárci novelou zákona č. 117/1995 Sb. provedené zákonem č.17/2022 Sb. pěkně zamíchali tzv. nezabavitelnými částkami a existují 2 názory na uplatnění těchto částek. Na stránkách Asociace insolvenčních správců Krajský soud v Ostravě doporučuje insolvenčním správcům, aby postupovali při výpočtu nezabavitelné částky jako před zákonem č.17/2022 Sb. (tj. jako by ke zvýšení nedošlo) - viz. https://www.asis.cz/ksosksol_vypocet-nezabavitelne-castky-a-zakon-c-17-2022-sb/, metodika na justici.cz naopak počítá se zvýšenými nezabavitelnými částkami. Jak se peosím k celé situaci stavíte Vy???? Děkuji za Vaše reakce.