Re: Pojistné
Píšete,že jste v tomto roce dosáhla minima v hlavním zaměstnání.Proto budou příjmy z Vašeho podnikání považovány za činnost vedlejší. A to se projeví již ve vyúčtování tohoto roku . Takže jestliže jste platila min.povinné zálohy jako OSVČ, budou po
podání přiznání v přehledu zúčtovány ze skutečně dosaženého příjmu (po odečtení výdajů) právě s přihlédnutím k tomu, že vaše podnikání je již v r.2005 považováno za vedlejší činnost.
Připomínám, že tyto skutečnosti je třeba doložit nejpozději v den podání "Přehledu" za r. 2005, jinak budete považována na OSVČ hlavní a ve vyúčtování r.2005 na toto nebude brán zřetel. Bude-li doloženo potvrzení později, bude to zohledněno pouze pro stanovení výše záloh pro r.2006! (Toto upozornění je obsaženo též v Poučení, které je součástí Přehledu pro r.2005)
Čím se tyto skutečnosti dokládají? Od zaměstnavatele budu mít potvrzení ohledně vyúčtování daně. Stačí přiložit kopii tohoto potvrzení ?
>>>>Jsem zaměstnaná a OSVČ zároveň. Na pojistné jsem
>>>>přihlášená jako hlavní činnost OSVČ. V tomto roce
>>>>jsem
>>>>však
>>>>dosáhla potřebného minima jako zaměstnanec a příští
>>>>rok budu OSVČ mít jako vedlejší činnost. Jak je to s
>>>>vyúčtováním pojistného za tento rok? Vypočítám
>>>>ho pouze ze skutečně dosaženého zisku a nebo jim to
>>>>minimum pojistného musím nechat i když jsem ho ve
>>>>skutečnosti nedosáhla?
>>>Píšete,že jste v tomto roce dosáhla minima v hlavním
>>>zaměstnání.Proto budou příjmy z Vašeho podnikání
>>>považovány za činnost vedlejší. A to se projeví již
>>>ve
>>>vyúčtování tohoto roku .>
>Připomínám, že tyto skutečnosti je třeba doložit
>>nejpozději v den podání "Přehledu" za r. 2005, jinak
>>budete
>> považována na OSVČ hlavní a ve vyúčtování r.2005 na
>>toto nebude brán zřetel. Bude-li doloženo potvrzení
>>později, bude to zohledněno pouze pro stanovení výše
>>záloh pro r.2006! (Toto upozornění je obsaženo též v
>>Poučení, které je součástí Přehledu pro r.2005)
>
>Vámi uváděné potvrzení slouží pouze jako příloha k daň.přiznání , příp. si můžete požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně ve smyslu zák.o dani z příjmů. Potvrzení, které budete potřebovat pro posouzení výkonu vedl. samost.výděleč.činnosti ve smyslu §9 odst.6,písm.a) zák. č.155/95 Sb. o důchod.pojištění a dle zák. 589/92Sb. o pojistném na soc.zabezpečení bylo přílohou "Přehledu" o příjmech a výdajích za r. 2004, v současné době již budou k dispozici nové tiskopisy na přísluš. správách. Případně můžete tiskopis platný pro minulý rok upravit pro r.2005 (bude -li tiskopis co do obsahu stejný - tj. jméno, r.č., adresa, od kdy-do kdy trvalo zaměstnání, Výše vyměř. základu pro stanovení pojistného, příp. výše nem.dávek).
Zaměstnavatel jistě ví, jak má potvrzení vypadat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 12. 2005 13:19
Jsem zaměstnaná a OSVČ zároveň. Na pojistné jsem přihlášená jako hlavní činnost OSVČ. V tomto roce jsem však dosáhla potřebného minima jako zaměstnanec a příští rok budu OSVČ mít jako vedlejší činnost. Jak je to s vyúčtováním pojistného za tento rok? Vypočítám
ho pouze ze skutečně dosaženého zisku a nebo jim to minimum pojistného musím nechat i když jsem ho ve skutečnosti nedosáhla?