Promiňte, ale argument, že zaměstnanec mi řekl ......
Nemyslím si, že by byl lhář, ale víte kde tuto informaci, kterou Vám tvrdí, vzal? Není to náhodou jen domněnka?
Pokud chcete mít jistotu co je správně, tak zavolejte na ÚP a vysvětlete jim o co jde. Věřím, že Vám poradí. Jinak v zákoně o zaměstnanosti je uvedeno, (zjednodušeně řečeno) že ten kdo pobírá výsluhu a je zároveň veden na ÚP, tak nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti pokud je výsluha větší než vypočtený nárok na podporu. Nic o tom, že mu výsluhu "seberou".
Zdá se, že došlo k nedorozumění. Nepsala jsem, že máte zaměstnance k něčemu nutit, ale pouze to, že ta možnost být registrován na ÚP tu je, i když on říkal, že není.
Na co jste se ptala vím a také vím, že na ZMR Vám bylo již jasně odpovězeno. Moje odpověď se týkala rozvíjející se debaty ohledně ZP a Vaší reakce: "Na ÚP nepůjde, protože by se mu zastavilo vyplácení výsluhy z pracovního poměru."
A ano, ona je to koneckonců jeho věc, ale moje zkušenost je taková, že zaměstnanci od mzdové očekávají radu a pomoc, protože si sami rady většinou nevědí a nakonec jsou většinou velmi rádi, že jsem jim nabídla i jinou variantu a pomoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 5. 2022 13:43
Dobrý den,
prosím o radu. Chceme zaměstnat pána, který je nyní osoba bez zdanitelných příjmů. Bývalý policista, který má nyní výsluhu a nic jiného. Nárok na starobní důchod ještě nemá. Na úřad práce se nenahlásil. Bude pracovat 3 hod. denně 5 dnů v týdnu.
Bude to zam. malého rozsahu, když bude mít 110,- / hod. ? Dám to jako DoPč ? Jak to bude se zdravotním a sociálním ? Musím platit zdravotní pojištění z minimálního vyměřovacího základu ?
Děkuji moc za vaše odpovědi